spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Avstrijska Koroška

Užitki raznolikosti

Slastna koroška slanina (Kärnten Werbung, Gerdl) Slastna koroška slanina (Kärnten Werbung, Gerdl) Uživaški piknik s pogledom na eno od številnih koroških jezer (Kärnten Werbung, Rodach)

Geslo Uživajmo brez meja naj vas spodbudi tudi k obisku najlepših in kulinarično zanimivih krajev na avstrijskem Koroškem. Vabi vas, da se odpravite na kulinarična popotovanja, da poskusite najboljše jedi iz kmetijskih pridelkov v posameznih regijah, da prenočite na udobnih kmetijah ali zavijete v podeželske gostilne.
Počitnice na koroških kmetijah z nadzorovano kakovostjo so prava izbira za vse tiste, ki želite zamenjati vsakodnevni stres s počitkom in sprostitvijo. Na podeželju boste doživeli kulturno raznolikost in pristnost narave. Mnoge koroške turistične kmetije vabijo s posebno ponudbo storitev  za dobro počutje, od zeliščne savne s prho pod slapom prek senenih ležišč do terapije z naravnimi zeliščnimi aromami. Spet drugje zakurijo ob toplih poletnih večerih ogenj, na katerem si lahko spečete ribe, ki ste jih poprej sami ujeli. Čedalje številnejše pa ponujajo ekološko pridelana živila, ki jih lahko kupite za domov ali kot darilo za domače. Na kmetijah boste našli torej ponudbo za vsak okus.


Regije kulinaričnih užitkov ponujajo hrano, pijačo in sprostitev za dušo in telo v čudoviti koroški pokrajini med gorami in jezeri. Le kaj bi bila Ziljska dolina (Gailtal) brez svojega planinskega sira in odlične slanine, Podjuna (Jauntal) brez jedi iz ajdove moke, Labotska dolina (Lavanttal) brez mošta in dolina reke Möll (Mölltal) brez sočne ovčetine? Glocknerski jagenjčki iz Heiligenbluta sodijo po kakovosti v sam vrh avstrijske ponudbe. Živali iz naravne reje ne doživljajo stresa, zato je njihovo meso posebno sočno in okusno. Znameniti kraj Irschen se je zaradi idealne mikroklime usmeril v pridelavo zelišč, tamkajšnje društvo zeliščarjev pa se posveča raziskavam o njihovih dobrodejnih učinkih.

V dolini reke Leše (Lesachtal) pečejo gospodinje kruh po mnogih starih receptih in gostom najraje postrežejo s pisanimi malicami. Ziljsko dolino (Gailtal) preveva mešanica alpskega in sredozemskega zraka, zaradi česar sta slanina in planinski sir s štirinajstih planin prav posebno aromatična in okusna.
Slovenska kranjska čebela, ki ji na avstrijskem Koroškem pravijo Carnica-Biene, je posebno marljiva in neagresivna čebela. Pri čebelarjih v Karavankah in Karnijskih Alpah tako lahko poskusite različne vrste medu in paleto medenih izdelkov.
Podjunčani pripravljajo na stotine vrst salam po starih receptih in vsako leto na tekmovanju izberejo najboljše.

Na ekološki kmetiji Nuart na Spodnjem Koroškem kar tri generacije z veliko vnemo izdelujejo različne vrste sira iz ovčjega mleka.

Norijska regija z avtohtono koroško pasmo svetlega goveda, z različnimi vrstami odličnega mošta in žganja ter mesninami se je razvila v pravo koroško delikatesno središče. To območje je tudi domovina Kärntner Nudeln, koroških krapov. Iz ajdove moke pripravljajo ajdove krape, ajdove torte in ajdove žgance, ki jih je mogoče naročiti tudi v vaških gostilnah.

V Labotski dolini (Lavanttal)  uspeva najboljše sadje. Predelujejo ga v mošt, žganje, kis in sadne sokove. Društvo Mostbarkeiten si prizadeva, da bi kmetje pripravljali visoko kakovostne izdelke iz najboljšega sadja. Večina koroških kmetov se je odločila za trajnostno ekološko kmetovanje, njihove pridelke pa lahko okušate pri njih ali jih nakupite za domov.

Kmečke tržnice, najboljša gostinska ponudba, hišna obrt in glasba -  to so temelji, brez katerih ni kulinarične prireditve. Na Koroškem, od Heiligenbluta do Labotske doline, se od maja do oktobra kar vrstijo.

Jesen je na Koroškem prav poseben letni čas. Vse sestavine ljudske kulture, kot so sejmi, ples, glasba, hišna obrt, hrana in pijača, se združijo pod geslom HeimatHerbst. Ta festival se z vrsto prireditev odvija po vsem Koroškem od srede avgusta do konca oktobra. 

Podrobne informacije: http://www.grenzenlosgeniessen.at/
Kontaktni naslovi:
Landesverband Urlaub am Bauernhof in Kärnten
A-9020 Klagenfurt, Viktringer Ring 5
telefon: +43 463 33 00 99, faks: +43 463 33 00 99 33
http://www.urlaubambauernhof.com/
office@urlaubambauernhof.comFestival HeimatHerbst/ Der HeimatHerbst - die kostbarste Zeit im Jahr ®Kaernten Schlosshotel Velden
 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje