Recept

Bujta repa

Količine za 5 oseb:

  • 500 g kisle repe
  • 400 g mesnatih svežih kosti ( hrbtiščne )
  • 60 g prosene kaše
  • 50 g svinjske masti
  • 50 g čebule
  • 20 g česna
  • 20 g moke
  • 10 g mlete rdeče paprike
  • lovorjev list, nekaj zrn popra, sol, majaron

Postopek priprave:

V lonec damo oprano kislo repo, ki ji  med kuhanjem dodajamo začimbe: lovorjev list, nekaj zrn popra, česen in majaron ter hrbtiščne kosti. Ko je vse že skoraj mehko, dodamo oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini, da se ne prime posode. Ko je kaša kuhana, naredimo iz maščobe in moke svetlo prežganje z dodatkom čebule in mlete rdeče paprike, ga razmešamo z mrzlo vodo in vlijemo na kuhano repo in kašo. S hrbtišča poberemo meso in ga damo v repo. Vse skupaj še prevremo in po potrebi začinimo.

Bujta repa je kulinarična posebnost, ki je tesno povezana s kolinami in je obvezen sestavni del kosila ali večerje. Bujta - pomeni ubita, ker so ubili prašiča. Jed je lahko samostojna ali se  po potrebi pogreva. Zraven bujte repe radi postrežejo  krvavice (ajdove, prosene, krvave), pečenko, na Dolenjskem pa rečico.

Sodobne prehranjevalne  navade zahtevajo pri pripravi manjšo porabo maščob.
Nazaj na seznam