spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Dobrote gorske kmetije Klemenšek nad Logarsko dolino - čezmejni

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočeni meseci: od začetka aprila do začetka julija in od septembra do novembra

Priporočeno doživetje pred tem: Krajinski park Logarska dolina

Trajanje doživetja na kmetiji Klemenšek: štiri ure, prihod okrog 13. Ure

Če se boste dopoldne posvetili doživljanju Logarske doline, boste lahko okrog poldneva pogledali nanjo še iz druge perspektive. Pri Klemenškovih boste lahko uživali v sprehodu in se naužili čudovitih razgledov in osvežujoče gorske energije na 1100 metrih nadmorske višine.

Da bi lahko že med vožnjo po panoramski cesti izvedeli zanimivosti o življenju na gorskih kmetijah nad Logarsko dolino, vas bo takoj po izhodu iz parka Logarska dolina počakal gospodar kmetije Daniel Klemenšek, ki je tudi lokalni turistični vodnik.

Ko boste prišli na kmetijo, vas bodo za dobrodošlico pozdravili z domačim borovničevcem, sokom iz regratovih cvetov, izvrstno vodo iz lastnega zajetja in obloženimi kruhki z domačimi suhomesnimi izdelki, narejenimi po tradicionalnih postopkih.

Po dopoldanskem sprehodu po Logarski dolini vam bo domače kosilo, ki ga bo na štedilniku na drva pripravila gospodinja Judita, gotovo zelo teknilo. Ker je prostor, kjer vam bodo postregli, s treh strani obdan s steklom, boste lahko ves čas obeda uživali v razgledu na visoke planine in strma pobočja Olševe, Raduhe, Strelovca, Krofičke, Ojstrice, Škarij in Planjave.

Ponudili vam bodo gobovo juho z ajdovimi žganci in skutne štruklje s prelivom iz gozdnih sadežev. Pred kosilom vam bo Judita na kratko predstavila to jed.

Predlagamo, da se po kosilu skupaj z gostitelji sprehodite do izvira kisle vode, bogate z železom in naravnim CO2, ki je od kmetije oddaljen 900 metrov. To pomeni uro zelo  zložne hoje v obe smeri po panoramski makadamski cesti, skupaj s postanki ob zanimivostih, ki vam jih bo po poti predstavil Daniel. Pretežni del poti je položen, primeren tudi za starejše ljudi in otroke.

Na začetku sprehoda se vam bo takoj nad kmetijo odprl širok pogled na celotno Logarsko dolino, Matkov kot, Kamniško-Savinjske Alpe ter sosednje planine. V fotoaparate boste lahko ujeli nepozabne motive ledeniške doline, obdane s smrekovimi gozdovi, strmimi prepadnimi stenami Kamniško-Savinjskih Alp z zelenimi in cvetočimi travniki – panoramski pogled, ki ga najdete v mnogih prospektih.

Na tem delu panoramske ceste vedno piha, zato boste lahko dobro občutili veter, ki prispeva h kvaliteti tradicionalno pripravljenih suhih mesnin.

Pot boste nadaljevali po panoramski cesti, ki vodi skozi smrekov gozd. Na enem delu boste lahko videli manjši del pašnikov skupne planine Krofičevo. Pri izviru mineralne vode boste lahko malo posedeli, jo poskusili in poslušali zgodbo o njej. Lahko si jo boste natočili v  svoje stekleničke za vodo.

Po sprehodu boste lahko kupili okusne suhe mesnine, za katere skrbi Judita, ki ima tudi certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije za predelovalko mesa na tradicionalen način:

Klemenč šinek,

Klemenč želodec,

Klemenče klobase,

Klemenče ocvirke in

Klemenčo pašteto.

Za pripravo želodcev uporabijo najboljše kose svinjskega in govejega mesa, slanino, piransko sol, sladkor, poper in česnovo vodo. Sušijo jih od pet do šest mesecev in jih med sušenjem vsak dan spremljajo, obračajo in čistijo ter kontrolirajo vlago in temperaturo. Mesnine izdelujejo izključno iz mesa doma vzrejenih živali: prašičev pasme slovenski landrace in goveda cikaste pasme.

Priporočamo, da vam po kosilu Daniel predstavi bogato zbirko kmečkega orodja, ki je urejena na gospodarskem poslopju, da boste videli, s kakšnim orodjem so kmetovali naši predniki. Tako boste lahko spoznali del bogate družinske dediščine te gorske kmetije.

Cena štiriurnega doživetja s kosilom je 15,50 evra na osebo.

Ta cena velja za skupine nad 20 oseb.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

 


Informacije in rezervacije:

Izletniška kmetija Klemenšek

Judita in Daniel Klemenšek

Logarska Dolina 29

3335 Solčava

Tel.: +386 (0)3 838 90 24, +386 (0)41 593 715

judita.klemensek@gmail.com

www.na-klemencem.si

www.slovenia.info/klemenšek

www.nad1000m.si/klemensek/

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje