spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Dobrote kmetije nad Ljubnim več kot tisoč sto metrov visoko

Turistična kmetija Visočnik leži na samem, sredi travnikov in gozdov na 1121 metrih nadmorske višine, od koder je čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Ob lepem vremenu se med drugim vidijo Smrekovec, Komen, Raduha, Ojstrica, Planjava, Velika Planina, Veliki Rogatec in Lepenatka.

Na kmetiji, ki obsega 10 hektarov travnikov in pašnikov ter 89 hektarov gozda, ekološko kmetujejo že 15 let. Hrana, ki jo pripravlja izkušena gospodinja Viktorija po babičinih receptih, je domača in raznolika. Lahko boste uživali v okusih savinjskega želodca, mlečnih izdelkov, zelenjave, žlinkrofov in domačih sladic.

Gostom so na voljo družinske sobe in apartma najvišje kategorije, opremljeni s pohištvom, narejenim iz masivnega lesa iz lastnega gozda.

V objemu tradicije ter neokrnjene narave boste spoznali ekološko kmetovanje in življenje na visokogorski kmetiji. Imajo krave dojilje, koze, kokoši, lahko pa se boste poigrali tudi z psičko Bello ali muco Liso.

Vikend doživetje je primerno za družine z otroki, individualne goste, skupine prijateljev ali upokojencev, predvsem za ljubitelje narave in miru.

Najmanjše število gostov za izvedbo doživetja: dve odrasli osebi

Primerni termini: pod dogovoru skozi vse leto

1. dan

Prihod na kmetijo v popoldanskih urah. Družina Visočnik vas bo toplo sprejela in vam ponudila dobrodošlico.

Ko se boste nastanili v sobah, se boste lahko sprehodili po kmetiji in si ogledali domače živali in druge zanimivosti. Začutili boste svež gorski zrak in veter, ki vam bo mršil lase, v neposredni bližini hiše pa boste videli najdebelejši gorski javor v Sloveniji, ki vam bo v poletnih mesecih ponudil hladno senco. Na pašnikih nad ali pod kmetijo boste lahko opazovali govedo in koze.

Po okusni večerji vam bo gospodar Martin predstavil dvodnevni program ter življenje in delo na kmetiji.

2. dan

Namesto hrupnega prometa vas bodo prebudili tišina, svež gorski zrak ter petje ptic in petelina. Vešča gospodinja Viktorija vam bo pripravila tradicionalni zajtrk iz samih domačih dobrot: kruh, pečen v krušni peči, savinjski želodec, kislo mleko, domače namaze, čaj in mleko. Če ste ljubitelji žgancev, vam bo z veseljem pripravila ajdove, prav tako masovnik ali ubrnjenik.

V vseh letnih časih so na voljo številne možnosti za aktivnosti v naravi. V poletnih mesecih se lahko podate po srednje zahtevni Pastirski poti, ki je namenjena bolj vzdržljivim pohodnikom, saj traja od pet do šest ur. Vodi mimo kmetije do Starih stanov in naprej do Alpskega vrta.Hojo boste nadaljevali do vrha Medvedjaka, kamor lahko pridete tudi s sedežnico. Nato se pot vije po planoti Zadnji planini, nad katero se dviguje Konjski vrh. Za robom vrha boste naleteli na največje rastišče pravega planinskega netreska (uhca), mimo Praprotnice, izoliranega alpskega pašnika pa so boste vrnili do kmetije. Lahko pa se z avtom odpeljete do planšarije Stari stani in se odpravite po Poti po Golteh. Hoje je od dve do tri ure, pot pa je lahka do srednje zahtevna. Na njej si boste lahko ogledali Kraško brezno, Jezerca, jamo Ledenico, Alpski vrt, akumulacijsko jezero na Treh plotih ter spomenik NOB.

Če se odločite podati po kateri izmed obeh poti, vas bodo seznanili z njima in vas opremili z zemljevidom za lažjo orientacijo. Na obeh poteh se vam ponujajo prelepe razgledne točke po Savinjski in Šaleški dolini.

Lahko pa se odločite tudi za obisk Komna ali Smrekovca in v koči pri domu na Smrekovcu spoznate vulkanski nastanek tega pogorja. Če se od kmetije Visočnik peš odpravite do doma na Smrekovcu, traja pot uro in pol. Smrekovško pogorje je meja med Savinjsko dolino, Šaleško dolino ter Koroško. Od doma na Smrekovcu vodi pot na vrh Smrekovca (30 minut hoje) in na vrh Komna (dve uri hoje). Domači na kmetiji vam bodo z veseljem na voljo za vse informacije, ki jih boste potrebovali za pot.

Če ste navdušeni nad zelišči ali gozdnimi sadeži, lahko ob pravem času nabirate tudi te, na kmetiji pa vam bodo svetovali, kje jih najdete.

Za nekajurno potepanje vam lahko gospodinja Viktorija za na pot pripravi kmečko malico z dobrotami s kmetije.

Ko se boste vrnili s potepanja po planinah, vam bo večerja gotovo zelo teknila.

Zvečer boste lahko poleti posedeli pred hišo pod mogočno lipo, ki se ponaša z obsegom 425 centimerov, pozimi pa se boste stiskali ob krušni peči ter prisluhnili zvokom diatonične harmonike, na katero igra mlajša hči Urška, ter poklepetali o vtisih dneva.

Če boste želeli, boste lahko po večerji gospodarju pomagali pri opravilih v hlevu (ročni molži koze ali krave ali krmljenju živali), gospodinja pa vam bo povedala, kako nastanejo kislo mleko, sir, maslo in skuta.

3. dan

Po zajtrku vam bo Martin pokazal kaščo iz leta 1880. V stavbi na dvorišču domačije so shranjeni staro kmečko orodje in pripomočki, ki so jih predniki večinoma sami naredili in jih v preteklosti uporabljali pri vsakdanjem delu. Ob tem vam bo predstavi zgodbo o življenju prejšnjih rodov in njihov boj za preživetje, ki je bil krut in težak, zato so morali biti Visočnikovi močni in trdni ljudje.

Preostanek dneva lahko izkoristite za ogled okolice kmetije. Obiščete lahko katero izmed okoliških planin, denimo Smrekovec, Komen, Boskovec, Travnik ali Raduho.

Lahko pa se odločite za ježo islandskih konj na domačiji Škomen v Krnici ali za aktivnosti, ki jih omogoča reka Savinja.

Program vključuje:

2 x polpenzion z nastanitvijo v sobah najvišje kategorije 4 jabolka

predstavitev kmetije

ogled kašče

 

Cene za otroke:

do 3. leta brezplačno

Doplačila:

kmečka malica za na pot

 

Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija Visočnik

Viktorija Visočnik

Ter 54

3333 Ljubno ob Savinji

Tel.: +386 (0)3 584 17 05, +386 (0)51 325 084

info@kmetija-visocnik.com

www.kmetija-visocnik.com

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje