spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Dobrote s planinskih pašnikov na pobočjih Raduhe

Kmetija leži pod mogočno Raduho na 850 metrih nadmorske višine in obsega 45 hektarov. Od tod se odpira razgled na planino Vežo in Križevnik. Domačija stoji čisto na samem, obkrožena s travniki in gozdovi, na koncu ceste, ki vodi le k njim, zato se boste lahko naužili miru in tišine ter prepustili brezskrbnim počitniškim dnem. Zajeli boste lahko obilo dobre energije in jo skupaj z novimi spoznanji za življenje ponesli domov.


Vse tri dni vam ne bo treba niti enkrat sesti v avto!

Vikend doživetje je primerno za družine z otroki, za skupine sodelavcev, prijateljev, upokojencev, tudi za malo drugačna praznovanja jubilejev.

Najmanjše število gostov za izvedbo v opisanem obsegu je 10 odraslih oseb.

1. dan

Prihod v petek popoldne. Sprejela vas bosta prijazna gostitelja, vam za dobrodošlico ponudila šilce žganega ali kozarec domačega soka. Potem ko se boste nastanili v sobah, vas bo Simona popeljala po kmetiji, vam predstavila vrste in pasme domačih živali, kmetovanje na gorski kmetiji, kako uporabijo in predelajo mleko domačih krav …

Verjetno še niste videli, kako se naredi sir. Zato vam bo gostiteljica pokazala, kako ga delajo pri njih.

Temu bo sledila večerja, pripravljena pretežno iz živil, pridelanih na kmetiji. Po večerji z lokalnimi in sezonskimi jedmi, ki jih boste spoznali in morda jedli celo prvič, boste zakurili taborni ogenj in ob njem malo poklepetali. Pridružila se vam bo Žalik žena in povedala zgodbo o nastanku Luč.

Kdo pa je Žalik žena, se verjetno sprašujete, ko berete program ...

Žalik žene so bajeslovna bitja v ljudskih pripovedkah. So dobre bele žene z lepimi dolgimi lasmi. Ljudem so prijazne, kmetom svetujejo pri poljskih delih, jim pomagajo, a le, če jih pustijo pri miru. Pastirjem blagoslavljajo črede in skrbijo za to, da ima živina dovolj mleka, domačiji pa podarijo klobko niti, ki nima konca, razen če je gospodinja ne prekolne. Žalik žene se prikažejo podobno kot dobre vile, kadar jih ljudje najbolj potrebujejo. Imajo lastnosti čarobnih bitij, saj uresničujejo želje.

2. dan

Predramili se boste ob petju ptic iz travniškega sadovnjaka in gozda, ki obkrožata kmetijo. Za zajtrk vam bodo postregli belo kavo, čaj iz zelišč, nabranih na okoliških travnikih in v gozdu, doma pripravljene suhomesne izdelke (prekajeno slanino, salamo, savinjski želodec), domačo pašteto, mlade in zorjene sire, polnovredno skuto, maslo in domače marmelade.

Simona vas bo po zajtrku popeljala na sprehod po travnikih ob kmetiji, kjer boste spoznali zdravilne rastline ob poti, tudi takšne za aromatične čaje. Prav za vas, obiskovalce kmetije, so uredili hiško, v kateri so v steklenih kozarcih razstavljena različna zelišča, ki rastejo v okolici. Tam si boste lahko po napotkih pripravili čaj. Odrasli boste lahko poskusili doma pripravljeno grenčico in prisluhnili gostiteljici, ki vam bo predstavila recept zanjo, pa še kakšno skrivnost ...

Na sprehodu po travniku vas bo prišel pozdravit pastir Jernej, ki vam bo na zanimiv in hudomušen način povedal kakšno pastirsko zgodbo. Povabil vas bo k pastirskim igram, ki so družabne narave in niso športno prezahtevne. Te stare igre, ki so večinoma že šle v pozabo, vas bodo nasmejale in povezale.

Pastirsko kosilo z dobrotami s kmetije si boste privoščili kar na travniku.

Po kosilu si boste lahko vzeli čas le zase, za sproščanje, počitek, klepet ob igralih za otroke ob hiši, igrali tenis, namizni tenis, odbojko, kolesarili ali pa se sprehodili po gozdno-etnološki poti, kjer boste pogledali v preteklost gozdarjevega življenja. Lahko pa se boste zapeljali do le 30 minut oddaljene Logarske doline in uživali v objemu Kamniško-Savinjskih Alp.


3. dan

Po zajtrku se boste odpravili na pohod do dveh pašnih planin na Raduhi, do Javorja in Loke na 1500 metrih nadmorske višine, do koder je dve uri hoda po deloma strmi poti skozi gozd. Ta pohod je primeren za osnovnošolske otroke, medtem ko je za mlajše le, če so vajeni takšnih razdaj.

Na Javorju vas bo sprejel pastir Jože in vam povedal o bivanju na planini, ki je povsem drugačno od življenja v dolini. Spoznali boste, kako poteka pastirjev dan, si ogledali pastirsko hišo, izvedeli, kdaj priženejo živino na pašo in kdaj se vrne v dolino, kdaj je mogoče prisluhniti divjemu petelinu, ki poje v ruševju …

Pastir vam bo postregel s pastirsko malico, domačim kruhom, mohovtom (skuto s kumino) in kislim mlekom.


Popoldne boste lahko obiskali še Snežno jamo na planini Arta, ki je od Javorja oddaljena okrog pol ure hoje. Po obisku jame, ki traja dve uri, se boste vrnili na kmetijo. Če boste preveč utrujeni, vas lahko gostitelji pridejo tudi iskat.

Po vrnitvi na kmetijo vam lahko pred odhodom domov pripravijo še lažjo večerjo.

Program vsebuje:

· 2polpenziona

· pastirsko kosilo iz cule

· pastirsko malico

· degustacija zeliščnih čajev

· predstavitev kmetije z vodenimi aktivnostmi

Cena:

95 evrov na osebo

otroci do 5. leta brezplačno, otroci od 5. do 8 leta polovična cena, otroci od 9. do 14. leta 30% popusta

turistična taksa 1,15 evra na osebo na dan

Gostitelji se bodo radi prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

 

Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija Zgornji Zavratnik

Raduha 49 a

3334 Luče

Tel.: +386 (3)838 41 60, +386 (0)41 334 531

info@zgornjizavratnik.com

 


 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje