spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Gorska kmetija Govc s polstoletno tradicijo turizma

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočeni meseci: od začetka aprila do začetka julija in od septembra do novembra

Priporočen čas prihoda: ob 17. uri

Storitev: polpenzion na turistični kmetiji Govc, cena 45 evrov na osebo pri skupini nad 20 oseb

Največje število oseb za prenočitev na kmetiji Govc 30, v neposredni bližini v idilično lepi hiši 100 metrov stran, v apartmajih domačih hčera, pa še 12 oseb.

Da bi lahko željam vseh članov skupine glede namestitve v dvoposteljne in štiriposteljne sobe kar najbolj ustregli, vas prosimo, da se o vseh podrobnostih že nekaj dni pred prihodom dogovorite z Marjano Vršnik s kmetije Govc.

Za dobrodošlico vam bo Marjana postregla s sadjevcem ali borovničevcem. Po nastanitvi v sobe vas bo gospodar Matej popeljal do pašnikov v neposredni bližini domačije in vam povedal nekaj o življenju na gorski kmetiji, ki obsega 68 hektarov, pomenu paše in reji govedi svetlo lisaste pasme. 

Po krajšem ogledu s sprehodom boste lahko sedli k večerji in se prepustili razvajanju kuharskih mojstric, ki jim je veščine predala mama Nina, v dolini poznana po dobri kuhi in dolgoletni tradiciji turizma na kmetiji. Pri Govčevih so razvajali že ambasadorje in ministre iz drugih držav, številne visoke predstavnike Slovenije, družine, ki so jim zaupale družinska praznovanja, goste z vsega sveta in številne planince in izletnike, ki ob vikendih obiskujejo Robanov kot in sosednje planine. 

Postregli vam bodo z govejo juho z rezanci, ki jih pripravljajo sami, ali vlivanci. Kot prilogo k dvema mesnim jedema vam bodo med drugim ponudili tudi skutne štruklje. Ena od mesnih jedi bo sočna dušena mlada govedina na lovski način, v omaki iz zelenjave in zelišč. Posladkali se boste lahko z jabolčnim zavitkom, ki je v bistvu pečen štrukelj, saj je prav tako kot štruklji narejen iz vlečenega testa. 

Marjana vam bo pred glavno jedjo povedala nekaj o štrukljih, kdo jo je naučil priprave te jedi, kako so jih jedli pred 70 leti, kakšna je tradicija te jedi na kmetiji, in o tem, koliko štrukljev letno postrežejo gostom. 

Po večerji se lahko sprehodite pod zvezdnatim nebom in pri krušni peči poklepetate z Marjano o doživetjih dneva. Noči ob robu krajinskega parka Robanov kot so zelo mirne in tihe. V objemu več kot 2000 metrov visokih gora, Raduhe, Veže, Ojstrice, Krofičke in Strelovca, si boste lahko dobro odpočili. 

Če boste prišli spomladi, vas bo zjutraj prebudilo petje ptic, iz kuhinje pa bo zadišalo po beli kavi. Kdor bo želel, bo lahko pred zajtrkom šel na kratek sprehod do mostička čez potok Belo, ki je pod hišo, in pričakal sončni vzhod v tišini in miru širšega varovanega območja narave. 

Pri zajtrku boste uživali ob domačih mesninah, narejenih po tradicionalnih receptih družine, le z dodatkom soli, popra in česnove vode. Prav gotovo boste zaznali razliko med okusom izdelkov iz mleka domačih krav in tistimi, ki jih lahko kupite v trgovinah. Postregli vam bodo s skuto iz posnetega nepasteriziranega mleka (po receptu mame Nine), kislo smetano, doma narejenim maslom, mlekom, marmeladami, ki jih pripravljajo iz sliv, in gozdnim medom. Poleg bele kave vam bodo morda zadišali tudi čaji iz zelišč, nabranih na okoliških travnikih. 

Marjana vam bo pri zajtrku na kratko predstavila, kako naredi maslo, ki ga uporablja tudi pri pripravi dobrot. Boste videli, kako očitna je razlika v okusu!

Odhod avtobusa s kmetije Govc ob 9. uri

*******************************************************************

Krajinski park Logarska dolina

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočena obutev: lahki pohodni čevlji

Dolžina hoje: 2 kilometra

Po zajtrku se boste odpeljali do vasi Solčava, kjer vas bo pred Centrom Rinka (večjo leseno zgradbo, ki jo vidite na spodnji fotografiji) počakal lokalni turistični vodnik. Pred panoramsko karto vam bo na kratko predstavil solčavsko območje, ki je prejelo naslov evropska destinacija odličnosti za turizem v varovanih območjih. Med vožnjo do Logarske doline vam bo povedal zgodbo o nastanku in poselitvi Solčavskega. Na začetku krajinskega parka Logarska dolina si boste privoščili kratek postanek, da boste lahko v fotoaparate ujeli motive ledeniške doline, ki jo objemajo vrhovi več kot 2000 metrov visokih Kamniško-Savinjskih Alp.

Odpeljali se boste do začetka Naravoslovno-etnografske poti po dolini in se sprehodili skozi najlepše kotičke tega krajinskega parka, ki ga je zaznamovalo večstoletno sobivanje ljudi in narave.

Med potjo boste izvedeli marsikaj zanimivega o gorskih gozdovih, o kuhanju oglja, o sečnji in spravilu lesa, ki je pred sto leti iz Zgornje Savinjske doline potoval po Savinji in Savi do Zagreba, Beograda in še dlje. Ob poti boste okušali užitne rastline, spoznali delo in življenje na kmetijah Juvanija, Plesnik in Lenar, ki ležijo v parku, na koncu pa se boste sprehodili še do 90-metrskega slapu Rinka, ki je najpogosteje obiskana naravna znamenitost Logarske doline.

Med sprehodom in vožnjo po Logarski dolini boste dobili celo vrsto namigov za prihodnja raziskovanja doline, planinskih poti in kulinaričnih užitkov v osrčju Alp. Izvedeli boste, katere poti je vredno prehoditi, katere planinske koče obiskati, kakšne štruklje okusiti, kdaj zacvetijo kranjske lilije in najlepše orhideje z imenom lepi čeveljci.

Trajanje vodenja po Logarski dolini: štiri ure v umirjenem tempu, primernem za doživljanje krajinskega parka

Vstop v krajinski park Logarska dolina za avtobus: 25 evrov

Cena doživljajskega vodenja po Logarski dolini: 80 evrovInformacije in rezervacije:

Turistična kmetija Govc - Vršnik

Robanov kot 34

3335 Solčava

Tel.: +386 (0)3 839 50 16

govc.vrsnik@siol.net

www.govc-vrsnik.com

 

in

Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega

Solčava 29

3335 Solčava

Tel.: +386 (0)3 839 07 10

E-pošta: info@solcavsko.info

Spletna stran: www.solcavsko.info

Kosilo in popoldne: na kmetiji Klemenšek na 1100 metrih nadmorske višine, s pogledom na Logarsko dolino

Ob vrnitvi v dolino (od Klemenškovih h Govcu) vas vabimo na obisk Centra Rinka, kjer boste lahko kupili pridelke z okoliških kmetij. Tako boste lahko doživetje gorskih kmetij v naročju Kamniško-Savinjskih Alp nadgradili s tem, s čimer boste razveselili domače ali prijatelje in podkrepili zgodbe o svojih doživetjih.

*************

Pred nadaljevanjem potovanja priporočamo še eno prenočevanje na kmetiji Govc.

Naslednji dan dopoldne se boste odpeljali v Podvolovljek, na kmetijo Selišnik, k enemu od treh certificiranih proizvajalcev zgornjesavinjskega želodca na svetu in spoznali zgodbe o tej specialiteti, zaščiteni z evropskim znakom geografska označba.

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje