spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Hmeljarstvo nekoč in danes Pr' Mlinar' v Gotovljah

Priporočeni meseci za ogled: od začetka maja do konca septembra

Priporočen čas prihoda: ob 10. uri oz. po dogovoru

Mogoča skupina od 20 do 60 oseb

Trajanje doživetja: osem ur

Hmeljarska kmetija Rotovnik leži v osrčju Savinjske doline, ki jo radi imenujemo dolina zelenega zlata. Že več kot stoletje in pol je namreč poznana po hmelju, prijaznih ter gostoljubnih ljudeh, domači hrani in pijači. V Spodnji Savinjski dolini Štajerski hmelj z zaščiteno geografsko označbo pridelujejo na več kot 1000 hektarov hmeljišč. Na kmetiji, kjer se že četrta generacija ukvarja s hmeljarstvom, vas bosta sprejela gospodar Miran in gospodinja Ksenija. Po dobrodošlici (hmeljevo žganje in savinjska pogača) vas bosta s pripovedjo in ogledi kmetije popeljala v bogato dediščino in zanimivo sedanjost pridelave hmelja in varjenja piva.

Domači vas bodo najprej pospremili na razgledno točko do cerkvice na Sv. Jedrti, kjer se bo pod vami razprostrla Savinjska dolina od vzhoda do zahoda, od Celje do Vranskega, hmeljišča pa boste imeli kot na dlani.

Nato si boste hmelj ogledali še od blizu in ob sprehodu skozi nasade ugotovili, da ni le zeleno zlato, ampak tudi gorka roža, ki ob dotiku pošteno popraska.

Napotili se boste v Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, urejen v obnovljeni sušilnici hmelja, ki je edinstven tovrstni muzej v Sloveniji. Desetminutni film Zeleno zlato vas bo popeljal v čase, ko so v dolino z vlakom prihajale obiravke, spoznali boste njihovo delo, bivanje in prigode v času ročnega obiranja. Vodnik vas bo popeljal po muzeju, ki v štirih nadstropjih razkriva zgodovino ter pomen hmeljarstva in pivovarstva za dolino. Ob štangarjevi malici (suha domača klobasa in kruh) boste pokusili pivo, ki je zvarjeno po originalnem receptu Simona Kukca, očeta slovenskega pivovarstva. Ogled Ekomuzeja s štangarjevo malico traja dve uri.

Po vrnitvi na kmetijo vam bo gospodar Miran predstavil sodobno mehanizacijo za pridelavo hmelja, obiralni stroj in sodobno sušilnico. Medtem pa se bo po kmečki hiši že širil vonj po obirovskem kosilu (tople murke, zabeljen fižol, kuhana govedina, zavitek). Originalno obirovsko kosilo vam lahko ponudijo le v času, ko zorijo kumare – po savinjsko murke, to je julija in avgusta. Če boste prišli v drugem času, vam lahko za zaključek dneva ponudijo kosilo, kakršno so nekdaj pripravljali po težkem in napornem večtedenskem obiranju, ob hmeljarskem likofu (juho z rezanci, ocvrtega piščanca, pečenko, krompir in potico).

Cena osemurnega doživetja s štangarjevo malico in obirovskim kosilom: 14 evrov  na osebo

Cena osemurnega doživetja s štangarjevo malico in kosilom za hmeljarski likof: 18 evrov na osebo

Voden ogled v Ekomuzeju in pokušnja 2 dl piva: 3,60 evra na osebo.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica in obiska.

Da bo vse lepo steklo in boste v polnosti doživeli delovni dan hmeljarjev, vas prosijo, da se o vseh podrobnostih vsaj pet dni pred prihodom dogovorite z gospodinjo Ksenijo, ki jo lahko pokličete na številko +386 (0)31 815 039.

Informacije in rezervacije:

Hmeljarska in turistična kmetija Mlinar

Ksenija in Miran Rotovnik

Gotovlje 45

3310 Žalec

Tel.: +386 (0)31 815 039

pri.mlinarju@gmail.com

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje