spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Kleti in vinogradi na obeh straneh Sotle

To enodnevno doživetje obsega spoznavanje kozjanske vinogradniške kmetije Mramor na Bučah, muzeja Staro selo v Kumrovcu, ki je največji etnografski muzej na prostem na Hrvaškem ter spoznavanje zgodbe o avtohtoni vinski sorti sokol ob obisku frančiščkanskega samostana v Klanjcu in degustaciji v Klanječki pelnici.

Priporočeni meseci: od aprila do oktobra
Najmanjša velikost skupine: 10 oseb

 

Doživetje na kozjanski vinogradniški kmetiji Mramor na Bučah

Za dobrodošlico vam bodo na vinotoču Gruska ponudili domač borovničevec, ocvirkačo in domače suhomesne izdelke (suho salamo, suhe klobase in kozjanski želodec). Gospodar vas bo popeljal na kratek sprehod med vinograde po 500 metrov dolgi panoramski poti. Pot je zložna in primerna tako za starejše kot mlajše, razgled pa sega do Boča, Donačke gore, Svete gore ter Strahinjščice, Ivanjščice in Sljemena na Hrvaškem. Predstavil vam bo več kot dvesto let star vinski hram z vinogradom, v katerem je trta še vedno zasajena tako, kot je bila v starih časih, pred sto leti. Ob vrnitvi si boste v vinogradih kmetije Mramor ogledali sodobno vzgojo trte in spoznali zanimivosti o pridelavi grozdja. Spoznali boste lahko zgodbo vinogradnika in njegovih trt, pot od grozdja do kozarca, torej vse od rezi vinske trte, zorenja grozdja do rojstva mladega vina. Če boste želeli, vam lahko zgodaj spomladi pokažejo rez trte, pozno spomladi in poleti jih lahko opazujete pri opravilu vseh potrebnih zelenih del, jeseni pa bo lahko vaša skupina sodelovala pri trgatvi, za kar se je treba dogovoriti vsaj do konca avgusta. V kleti vam bodo gostitelji pripravili pokušnjo od treh do šestih sort vina. Po njej boste lahko uživali v izbranih okusih lokalnih jedi, ki vam jih bodo ponudili v preurejenem skednju nad nekdanjo kletjo. Postregli vam bodo z govejo ali gobovo juho, nato pa s svinjino in domačimi kokošmi, pečenimi na odprtem ognju, s praženim krompirjem, mlinci, slastnimi sirovimi štruklji ali kozjanskimi krapi ter solato z domačega vrta. K jedi vam bodo ponudili vino, ki vam bo med pokušnjo najbolj všeč, in domač grozdni sok. Pa seveda vodo, ki je iz domačega zajetja. Za razvedrilo vam bo na harmoniko zaigral domač muzikant. Cena doživetja, ki vključuje dobrodošlico, voden sprehod, dogajanje v vinogradu, pokušnjo vina in kosilo z neomejeno količino pijače, je 20 evrov na osebo.

Najmanjša velikost skupine: 10 oseb

Gostitelji bodo dolžino in trajanje panoramskega sprehoda ter sodelovanja pri delu v vinogradu prilagodili vaših željam. Tako na primer v primeru trgatve po želji ponudijo še toplo malico (obaro, golaž, segedin) za štiri evre na osebo.

Informacije in rezervacije:

Vinotoč Gruska

 

Jože Mramor, s. p.
Vrenska Gorca 15

3255 Buče

Tel.: +386 (0)41 430 159

mramor.joze@gmail.com

Muzej Staro selo v Kumrovcu

Na poti do Klanjca, se boste preko mejnega prehoda Bistrica ob Sotli peljali skozi Kumrovec, kjer si lahko ogledate največji etnografski muzej na prostem na Hrvaškem. V njem je ohranjenih približno štirideset stanovanjskih in gospodarskih objektov, v katerih so na ogled stalne razstave tradicionalnih obrti in običajev v Zagorju. V enem od ohranjenih objektov boste lahko pogledali tudi razstavo Življenje in gospodarjenje zagorske družine, kjer je med drugim prikazana tudi delavnica mojstra izdelave sodov.

Informacije in rezervacije:

Muzej Staro selo
Kumrovec bb
49295 Kumrovec

Informacije in rezervacije:

Tel.: +385 (0)49 553 107

Spoznajte zgodbo o avtohtoni sorti vinske trte sokol

Dolga tradicija vinogradništva družine Sever je prispevala k oblikovanju visoko kakovostnih sort vina. Zanja so prejeli že več zlatih odličij, v Krapinsko-zagorski županiji pa so bila večkrat razglašena za prvaka kakovosti. Vinogradi so zasajeni na pobočju Cesarske gore. Zaradi ugodnega položaja in osončenosti dajejo grozdje izjemne kakovosti, s tem pa tudi kakovostna vina, ki se tržijo z oznako kontroliranega porekla. Ponudba družine Sever vključuje sorte  chardonnay, sauvignon, rizling, sivi pinot in laški rizling, še posebej znani pa so po avtohtoni sorti sokol. Sokol je poseben zaradi zelo čvrste jagodne kožice. V preteklosti je bil priljubljen tudi kot namizno grozdje. Za vino se grozdje trga takrat, ko se na trsu začne sušiti. Leta 2014, ko so vsi trgali prej kot kadarkoli, je sokol dozoreval do 1. septembra. Kljub temu da je bilo to pridelovalno leto izjemno zahtevno, je grozdje dalo močno vino s kar 14,5-odstotnim alkoholom, z nežnim vonjem in bogatim telesom. Po okusu in sladkobi spominja na cvetico alzaških tramincev, vendar aroma ni tako intenzivna. Poskusite ga z mehkim sirom, koruznim kruhom in bučnim oljem. V središču Klanjca vas bo pozdravil vodnik, ki vas bo popeljal na ogled frančiškanskega samostana vključno z obiskom cerkve Marijinega oznanjenja, samostanske knjižnice in kleti samostana s sarkofagi družine Erdödy. Nekdaj je bila tam vinska klet, v kateri so pridelovali in skladiščili vino sokol. V nekdanji vinski kleti frančiškanskega samostana se začne zgodba o sokolu, saj so prav grofje Erdödy v 17. stoletju frančiškanom podarili posestvo v Klanjcu skupaj z vinogradi. Zgodbo o sokolu boste nadaljevali na sprehodu na razgledno točko na Brozovem hribu, ki je od pet do deset minut hoje od središča Klanjca. Z nje se odpira prekrasen pogled na okoliške vinograde. Ko se boste naužili razgleda, se boste spustili do Klanječke pelnice. V vinoteki in degustacijskem prostoru boste okusili vinogradniški sir, domači kruh, bučno olje in sodelovali v pokušnji vina. Poleg zanimivih zgodb in zabavnih vinskih molitev boste uživali v pokušnji petih ali šestih sort vina, med katerimi bo najbolj pomembna sorta prav sokol.

Trajanje doživetja je v skladu z vašimi željami: od ene do dveh ur

Delovni čas Turističke zajednice Klanjec: od  9. do 19. ure

Informacije: +385 (49) 551 002, turizam@klanjec.hr

Ceno pokušnje vam pošljejo na podlagi povpraševanja (približna cena je 35 kun na osebo).

Informacije in rezervacije:

Vinogradništvo Sever

Kumrovečka 4
49290 Klanjec

Tel.: +385 (49) 550-180, +385 (98) 315-182

Faks: +385 (49) 502-147

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje