spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Kulinarično doživetje ob dobri kapljici v Kraševi gorci na Tinskem vrhu

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja od Alp do zagorskih gričev

 

Krašovčevi vas vabijo na Tinski vrh, kjer se ob vinski turistični cesti vrstijo zidanice in vinogradi, ki dajejo kraju svojevrsten pečat. Ohranjene je veliko etnološke dediščine in marsikdo, ki ga pot zanese v te kraje, dobi vtis, da se je na Tinskem čas za trenutek ustavil. Tinska gora, vidna že od daleč, zbuja pozornost in zanimanje z dvema tesno skupaj postavljenima cerkvama, sv. Ane in sv. Marije. Na vrh se lahko v pol ure peš povzpnete iz doline, lahko pa se tudi zapeljete in svoje prevozno sredstvo pustite na parkirišču pod cerkvama ter si privoščite prekrasen razgled čez razgibano kozjansko pokrajino vse tja do Pece, Boča in Donačke gore.

Po kratki predstavitvi kraja in legendi o brhki gospodični iz rodbine Celjskih grofov, ki naj bi se izgubila prav na tem mestu, vas bodo gostitelji na razgledni točki pogostili z domačo ocvirkovo pogačo in vas popeljali na krajši sprehod med zidanicami in vinogradi. Na številnih mestih ob poti boste uživali v razgledu na Obsotelje in Hrvaško zagorje, Miran Krašovec pa vam bo predstavil vinogradništvo v teh krajih. Vsi vinogradi na Tinskem vrhu so strmi, zato obdelava s stroji ni mogoča. Ob poti boste lahko videli še nekatere zelo stare nasade, v katerih je trta posajena ob lesenih kolih.  

Tinsko je še vedno kraj, kjer ljudje živijo z roko v roki, kar radi pokažejo tudi obiskovalcem. Ker so domačini znani po prireditvah v čast vinu in izredni gostoljubnosti in prijaznosti, se boste z gostitelji ustavili še v kateri od zidanic, v kateri boste poskusili dobro žlahtno kapljico. Petdeset metrov od Kraševe gorce si boste lahko ogledali obnovljeno bivalno zidanico, narejeno po starih običajih, pol iz lesa in pol iz zidakov.

Odvisno od letnega časa, vas bodo gostitelji seznanili z deli v vinogradu: spomladi z rezanjem trte ter vezanjem šparonov, poleti z obiranjem zalistnikov in listov, jeseni z obiranjem grozdja. Če jih boste obiskali v času trgatve, vam bodo predstavili postopek maceriranja, stiskanja grozdja ter vrenje mošta.

Na degustaciji v kleti vam bodo razložili, na kaj morate biti pozorni, ko okušate vino. Spoznali boste suha, polsuha, polsladka in sladka vina iz njihove kleti, ob sladici pa vam bodo po želji ponudili vina posebne kakovosti. Pripravili vam bodo izvrstno in raznoliko kosilo ali večerjo iz doma pripravljenih dobrot.

Gorca pri Krašu med zidanicami  izstopa, saj obiskovalcem po vnaprejšnjem naročilu ne ponuja samo pokušnje vrhunske kapljice, temveč tudi nepozabno kulinarično doživetje. Gospodinja je mojstrica priprave raznovrstnih jedi, ob katerih si boste obliznili vse prste, še posebej pa je ponosna na svoje sirove in ajdove štruklje, za katere je prejela zlato medaljo na Gostinsko-turističnem zboru Slovenije.

Če ste med tistimi, ki radi užitke podoživljate tudi doma, lahko na kmetiji kupite vrhunska vina.

Gorca pri Krašu je prvovrstna izbira za kulinarično doživetje, daleč od napetega vsakdanjika. Po vnaprejšnjem naročilu pripravijo pogostitve za zaključene družbe, na katerih lahko sprejmejo do 60 ljudi. Poskrbijo tudi za vegetarijance in obolele s celiakijo.

Kulinarično doživetje v Krašovi gorci lahko dopolnite z obiskom Vonarskega ali Slivniškega jezera, Jelenovega grebena, olimskega samostana in čokoladnice s pestro ponudbo domače čokolade ter stolpa ljubezni na Žusmu.


Cena triurnega doživetja s kulinaričnim razvajanjem pri kosilu, skupaj s pijačo, je 20 evrov na osebo, pri minimalni skupini 20 oseb.

 

Turistična kmetija

Miran Krašovec

Spodnje Tinsko 13

3223 Loka pri Žusmu

miran.krasovec@gmail.comgorca.pri.krasu@gmail.com,

Tel.: +386 (0)31 642 442, +386 (0)41 454 501

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje