spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Kulinarično doživetje v Bohačevem toplarju v Nazarjah

Na sotočju Savinje in Drete v središču Nazarij stoji velik dvojni kozolec, Bohačev toplar. Po letu 1874 ga je dal postaviti trgovec in gostilničar Anton Turnšek, po domače Bohač. Kozolec sodi med pomembnejše gospodarske stavbe na Slovenskem. Po zasnovi in podobi predstavlja arhitekturno posebnost tako v Zgornji Savinjski dolini kot v širši regiji.

Po izgubi svoje funkcije je propadal, dokler ga ni odkupila občina Nazarje, ga obnovila in mu namenila nove vsebine. V njem poteka vsako soboto kmečka tržnica, katere obisk je lahko za obiskovalce pravo kulinarično doživetje, saj ponudniki iz Zgornje Savinjske doline prodajajo najrazličnejše lokalne pridelke in domače dobrote. Nekateri izmed njih se za svoje izdelke lahko pohvalijo celo z zaščiteno geografsko označbo Evropske unije in z odličnimi priznanji na državnem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij. Stojnice, ki so mikavno obložene, ponujajo zdrave pridelke in izdelke, ki so jih kmetje naredili po tradicionalnih recepturah. Izbirate lahko med dobrotami iz krušne peči, poticami, pecivom, mlečnimi izdelki, suhimi mesninami, čebeljimi pridelki, čaji, zelišči, začimbami, sokovi, marmeladami in gozdnimi sadeži.

Ponudniki vam bodo z veseljem razložili, kako pridelujejo zdravo zelenjavo, in zaupali marsikatero skrivnost predelave, ki se je prenašala iz roda v rod.

Dogajanje na tržnici je še posebej živahno in zanimivo, kadar se odvijajo različni dogodki: dan zelišč junija, dan krompirja septembra, gobarska razstava in pokušnja marmelad oktobra, prihod konjenikov in prikaz podkovanja konjev aprila, klepanje kos junija, lončarstvo julija ter blagoslov vina novembra. Ob večjih cerkvenih praznikih prirejajo tudi ustvarjalne delavnice, kakršna je izdelava butaric na cvetno soboto.

Ta tržnica je edina, ki je na območju Savinjske regije in Krapinsko-zagorske županije zaščiten kulturni spomenik.

Obiskovalci si boste lahko v prvem in drugem nadstropju mogočnega dvoetažnega toplarja ogledali razstavo Nazarje skozi čas in razstavno-prodajni prostor, kjer so predstavljeni unikatni, ročno izdelani izdelki iz gline, lesa, stekla, filca, volne in na statvah tkanega blaga.

Obisk tržnice je zanimivo doživetje tako za individualne goste kot za organizirane skupine na strokovnih ekskurzijah, saj lahko ogled s pokušnjo kmečkih dobrot vključijo v svoj program, udeleženci pa imajo možnost izdelke tudi kupiti.

Pri pokušnjah se lahko odločite za obložene kruhke s suhimi mesninami, kruhke z domačim mohatom ali za pokušnjo zeliščnih namazov, medu ali marmelad.

Cena pokušnje suhomesnih in mlečnih izdelkov, kruha iz krušne peči, 2 dl tolkca ali 3 dl soka iz zelišč: 4,20 evra na osebo

Cena pokušnje aperitiva, več vrst suhomesnih, mlečnih izdelkov, kruha iz krušne peči, 2 dl tolkca ali 3 dl soka iz zelišč: 6,20 evra na osebo

Pokušnja marmelad in mlečnih izdelkov, kruha iz krušne peči, 2 dl tolkca ali 3 dl soka iz zelišč: 3,60 evra na osebo

Pokušnja medu in mlečnih izdelkov, kruha iz krušne peči, 2 dl tolkca ali 3 dl soka iz zelišč: 3,60 evra osebo

Cena vodenja po razstavah v prvem in drugem nadstropju Bohačevega toplarja: 1,50 evra na osebo

Priporočeni meseci: od začeka marca do konca novembra
Trajanje doživetja na tržnici v Bohačevem toplarju: dve uri, prihod okrog 10. ure

Priporočene kombinacije doživetij za enodnevni izlet:
Krajinski park Logarska dolina
Suhomesne dobrote, z zgornjesavinjskim želodcem z zaščiteno geografsko označbo na čelu, na kmetiji Selišnik v Podvolovljeku
Gorska kmetija Govc s 50-letno tradicijo turizma
Dobrote gorske kmetije Klemenšek nad Logarsko dolino

Tržnica je za obiskovalce odprta vsako soboto:
- od 9. do 12. ure (od 1. 3. do 31. 10.)
- od 9. do 11.ure (od 1. 11. do 28. 2.)

Organizatorji se bodo radi prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo doživetje. Veseli bodo vašega klica in obiska.

Več zanimivosti o tržnici in Bohačevem toplarju boste našli na spletni strani: www.muzej-vrbovec.si ali facebook Tržnica Nazarje-Bohačev toplar.

Če ste se odločili organizirati strokovno ekskurzijo v Zgornjo Savinjsko dolino in želite obiskati tržnico, vas prosijo, da se za ogled in pokušnjo vnaprej dogovorite.

 

Informacije in rezervacije:

Muzej Vrbovec

Savinjska cesta 4

3331 Nazarje

Tel.:+386 (0)40 345 630 ali +386 (0)3 83916 13

muzej.vrbovec@siol.net

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje