Program kulinaričnih doživetij

Kulinarično razvajanje na kmetiji Urška pri Zrečah

Vikend doživetij z učenjem peke ocvirkovke ali kuhanja marmelade

 

Kmetija je majhna, zato se na njej že od leta 1991 ukvarjajo s turistično dejavnostjo. Po zadnji prenovi je njena zmogljivost: štiri dvoposteljne sobe z možnostjo postavitve dodatnega ležišča, dve družinski sobi s štirimi ležišči v dveh ločenih sobah in ena dvoposteljna soba, prilagojena evropskim standardom za invalide.

Posebnost ponudbe je spanje na seniku, v katerem so tudi domače živali (ovce, kokoši, kunci, race), ki poleg igral na prostem razveseljujejo predvsem najmlajše obiskovalce. Odrasle navduši hiša dobrega počutja, ki ponuja posebno ugodje sprostitve v masažnem bazenu, parni savni, finski savni in seneni kopeli. Urška vam bo kot svetovalka za wellness z veseljem povedala več o možnostih za sprostitev in zdravje in o zdravem načinu življenja.

Stalni gostje so že navajeni, da jih na kmetiji Urška vsestransko razvajajo tako s hrano, pijačo, gostoljubjem, presenečenji ob različnih priložnostih in drobnimi pozornostmi.

Na mizo prihajajo jedi iz surovin, večinoma pridelanih na kmetiji, ki premamijo tudi zahtevne jedce. Pripravljene so po receptih babic, ki jih gospodinja Vilma modernizira in pripravlja malo po svoje že več kot 20 let. Da je resnično dobra kuharica, pričajo številne nagrade, med njimi tudi Delova zlata žlica. Znanje uspešno prenaša na hčer Urško, ki pogosto sama poprime za kuhalnico, od vsega pa najraje kuha marmelade. Za grozdno marmelado je prejela že dve priznanji na ocenjevanju lokalnih dobrot znamke Okusi Rogle in zlato medaljo na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij.

Pri Topolškovih k jedem ponudijo vrhunska vina iz domače kleti: modro frankinjo, rose, renski rizling, sauvignon, beli pinot, ledeni laški rizling. Urška pa kot someljejka gostom z veseljem priporoča, katero vino izbrati k hrani. Na mizo priroma tudi odličen doma pripravljen jabolčni, bezgov ali ribezov sok.

Leta 2011 so pridobili certifikat za ekološko kmetovanje.

Kmetija Urška je prva kmetija v Sloveniji z znakom ekomarjetice. Tisti, ki si jo pridobijo, s tem uradno veljajo za okolju prijazne, kar pomeni, da si prizadevajo za manjše onesnaževanje zraka, varčnejšo rabo energije in drugih naravnih virov.

Program:

1. dan

Prihod na kmetijo v poznih popoldanskih urah. Ob dobrodošlici predstavitev kmetije in programa, nato vam bodo postregli z Urškino večerjo.

2. dan

V jutranji zarji vas bodo ptiči in domači petelin povabili k opazovanju jutranjega prebujanja narave.

Po bogatem zajtrku se boste učili peke kruha in ocvirkove potice. Najprej boste skupaj z gospodinjo zamesili testo. Medtem ko bo vzhajalo, boste spoznali kmetijo.

Sledila bosta oblikovanje krušnih izdelkov in priprava ocvirkove potice. Potem pa boste dali krušne izdelke v peč in ob prijetnem kramljanju pričakali omamen vonj po pečenem kruhu. Sveže izdelke boste želeli poskusiti še tople, in če bo še kaj ostalo, jih boste naslednji dan odnesli s sabo in domačim pokazali, česa ste se naučili.

Namesto peke se boste lahko v sezoni jesenskega sadja naučili kuhanja marmelade. S košarami se boste podali v sadovnjak ali vinograd, kjer boste nabrali sadje ali grozdje. Nato ju boste pripravili za kuhanje. Ob pridnem mešanju boste spoznali, kaj poleg njiju še sodi v domačo marmelado. Kuhano boste nalili v vnaprej pripravljene kozarčke in zaprli. Pustili jo boste, da se ohladi, in kozarčke odnesli domov za spomin na okuse s kmetije Urška.

Sledi kosilo. Po kosilu bo prosto popoldne za počitek ali potepanje po bližnji okolici.

Po vrnitvi se boste podali v vinsko klet, kjer boste spoznali postopek pridelave vina in poskusili tri vzorce vina. Sledila bo večerja.

3. dan

Po zajtrku vam bodo priporočili, da si na poti domov ogledate bližnjo kartuzijo v Žičah in tam poskusite njihove zeliščne namaze.


 
 

Priporočeni meseci izvedbe: vse leto

Na kmetiji Urška boste lahko kupili: polstene izdelke, lesene kuhinjske deske, marmelade, vina, sokove ...

Cena vikend paketa s pokušnjo treh vzorcev vina ter peko in pokušnjo krušnih izdelkov in ocvirkove potice oziroma kuhanjem marmelad je 135 evrov na osebo ob minimalni udeležbi petih odraslih oseb.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica in obiska.

 

Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija Urška

Križevec 11 a

3206 Stranice

Tel.: +386 (0)3 759 04 10

tk.urska@siol.net 

 

www.kmetija-urska.com 

Nazaj na seznam