spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Lepote in skrivnosti gozdov Matkovega kota

Lepote in skrivnosti gozdov Matkovega kota

Turistična kmetija Matk leži na nadmorski višini 1165 metrov, nad znamenitim Matkovim kotom, eno najbolj samotnih ledeniških dolin v Kamniško-Savinjskih Alpah. Matkovi tu že nekaj stoletij gospodarijo v sožitju z naravo. Kmetija je bila pred drugo svetovno vojno s 700 hektari ena največjih v tedanji državi.

Tu na višinah osamljenih solčavskih gorskih kmetij sta doma mir in prvinskost odnosa do narave, do sočloveka in presežnega. Razgled s kmetije jemlje dih in seže do Olševe, Raduhe, Ojstrice in Mrzle gore. Ljubiteljem tihote gozdov in gora se ponujajo neizmerne možnosti aktivnega stika z naravo.


1. dan


Prihod na kmetijo v popoldanskih urah. Sprejela vas bosta gostitelja Janja in Klemen ter vam ponudila šilce likerja iz borovnic, smrekovih vršičkov Matkovega gozda ali kozarec domačega soka.

Nastanili se boste v prijetno urejenih sobah, kjer je notranja oprema v celoti iz domačega lesa (mecesna, smreke in jesena).

Preostanek časa do večerje lahko izkoristite za spoznavanje kmetije, na kateri že 15 let kmetujejo ekološko in v zadnjih letih uporabjajo tudi biodinamične pripravke. Redijo več avtohtonih pasem domačih živali: krave cike, jezersko-solčavske ovce, krškopoljskega prašiča, kranjske sivke, ki skrbijo za med, srnaste koze in kokoši. Za popestritev se okoli hiše sprehajata tudi osel in kobila z žrebičkom. V poletnem času boste vse domače živali lahko opazovali na paši, kar daje kmetiji poseben čar.

Pri večerji vam bodo postregli s sezonskimi jedmi, v katerih bodo tudi dobrote iz gozda. Pozneje vam bodo ponudili zeliščne čaje in vam ob zvokih citer gospodarja Klemna predstavili program.


2. dan


Namesto budilke vas bosta predramila petje ptic ali zvonec živali, ki jih ženejo na bližnje pašnike. Še pred zajtrkom boste lahko uživali ob vzhodu sonca, ki se veličastno dvigne izza Olševe in obsije okoliške vrhove, se sprehodili in občutili mir bližine gozda.

Za zajtrk vam bodo postregli belo kavo, čaj iz zelišč, nabranih na okoliških travnikih in v gozdu, doma pripravljene suhomesne izdelke (prekajeno slanino, salamo, savinjski želodec), pašteto, polnovredno skuto, maslo in marmelade, ki jih pripravljata gospodinji Marija in Janja.

Po zajtrku vam bodo gostitelji za na pot po gozdovih pripravili culico domačih dobrot. Tako boste lahko podoživeli, kako so v gozdovih jedli pravi „olcarji” ̶̶  gozdni sekači in lovci. Pot spoznavanja lepot in skrivnosti gozdov Matkovega kota je zložna, primerna tudi za družine z otroki. Nanjo vas bodo pospremili z opisom in risanim zemljevidom poti, na katerem bodo označili najlepše razgledne točke, stara drevesa, slap Tunfec, mesto, kjer so včasih žgali oglje, ostanke apnenic, v katerih so njihovi predniki pridobivali apno, ter potok Jezere, ki je ostanek nekdanjega jezera v tem kotu. Pot bo ob vmesnih postankih in zložni hoji dolga štiri ure. Ljubitelji gora boste pot lahko podaljšali še na Matkov škaf, do katerega je za dostop treba imeti primerno gorsko opremo.

V vsakem obdobju leta vas bo gozd presenetil z drugačnim značajem. Pomlad poletje, jesen, zima, vsak letni čas ga obleče v svoje barve in vonje. Življenje gozda je burno in kljubovalno. Hudim neurjem in kamnitim tlom se lahko upirajo le zelo trdožive drevesne vrste in grmi. Na kmetiji, ki se razteza od 900 metrov nadmorske višine pa do vrha Mrzle gore (2203 n. m.), lahko opazujete celo paleto drevesnih vrst. Te se razlikujejo po rastiščih, ki oblikujejo različne sestoje gozdov.

Smrekovi gozdovi so temni ter dajejo zavetje divjadi in človeku tudi pozimi, saj so njihove krošnje vedno zelene. Bukovi gozdovi predvsem v maju očarajo z zeleno barvo. Javorji se bohotijo in bogatijo, macesen krasi skalnate predele, ki jim pravimo peči, do gozdne meje. Ruševje ščiti gorske zelenice in spodnje ležeče gozdove pred plazovi in erozijo. Po prodiščih se razraščajo vrbe, ob travnikih in njivah pa jeseni leske, mačice, divje češnje. Hišo in gospodarska poslopja na kmetiji obdajajo stara sadna drevesa, ki spomladi cvetijo, poleti hladijo, jeseni pa dajejo svoje sadeže: črešne, jabke in gruške.

Prijetno utrujeni boste lahko snedli večerjo z domačimi dobrotami, ki vam jih bosta pripravili Janja in Marija. Zvečer bo vaš pogled počival na okoliških vrhovih, obsijanih z zahajajočim soncem, in lahko se boste prepustili miru.


3.dan


Po broštku boste lahko poiskali vam simpatične kotičke gozdov v Matkovem kotu in si nabrali moči za prihajajoči vsakdanjik. Pred odhodom vam bodo pokazali domače izdelke iz lesa, ki jih s prefinjenim občutkom izdeluje hišni mizar.

Lahko pa se odločite, da po zajtrku odrinete na panoramsko cesto nad Logarsko dolino, na kateri boste lahko občudovali osupljive vrhove Savinjskih Alp, strme travnike in gorske kmetije. Priporočajo vam kosilo na kmetiji Klemenšek, kjer se razgled najlepše odpre.

Cena tridnevnega programa na osebo: 90,00 evrov, turistična taksa 1,27 evra na dan

Program vsebuje:

  • 2 x polpenzion (nastanitev v sobah kategorije s 4 jabolki)
  • ogled lepot in skrivnosti gozdov Matkovega kota s pomočjo opisa in risanega zemljevida
  • culo z malico za na pot

Za otroke do 5. leta je bivanje brezplačno, za otroke od 5. do 7. leta velja 50-odstotni, za otroke od 7. do 10. leta pa 30-odstotni popust.

 

Informacije in rezervacije:

Klemen in Janja Matk
Logarska dolina 25
3333 Solčava


Tel.: +386 (0)3 584 71 17, +386 (0)41 556 752

 

janja.matk@gmail.com
www.matk.si

 


 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje