spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Mlečne dobrote na kmetiji Sinkovič na Kozjanskem

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočeni meseci: od aprila do oktobra

Priporočeno doživetje pred tem: Doživetje na kozjanski vinogradniški kmetiji Mramor na Bučah

Trajanje doživetja na kmetiji: tri ure

V osrčju zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka, nedaleč stran od Term Olimia, je v neokrnjenem podeželskem okolju kmetija Sinkovič. Njena glavna dejavnost je prireja mleka, ki ima že več kot 40-letno tradicijo.

Kmetija je srednje velika. Na njej obdelujejo dobrih deset hektarov kmetijskih površin in redijo okoli 30 glav živine lisaste pasme. Letno priredijo 110.000 litrov mleka ter ga del predelajo v okusne mlečne izdelke.

Kmetija ima dolgoletno zgodovino. Njen del sta bila stara starša Mihael in Frančiška Sinkovič. Tradicijo nadaljujeta Mihael in Katarina Sinkovič, ki sta v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prešla na intenzivnejšo priprejo mleka.

Leta 2013 so začeli predelavo mleka v mlečne izdelke, ki jih prodajajo na kmetiji in v Pekarni pod gradom v Podčetrtku.

Ker se zavedajo pomena kakovosti mleka, posvečajo posebno pozornost prehrani krav. Vso osnovno krmo pridelajo sami, dokupijo le nekaj kakovostne dopolnilne krmne mešanice za najboljše krave. Odločili so se za prirejo in predelavo mleka brez gensko spremenjenih organizmov, za kar imajo tudi certifikat.

Ker kravam niso odstranili rogov, jim to s hvaležnostjo vračajo z gnojem, ki v biodinamičnem kmetovanju ni samo snov, s katero gnojimo, temveč zemljo prežema s silami življenja.

Iz polnovrednega mleka, ki mu ni nič dodano in nič odvzeto, izdelujejo probiotične sadne in navadne jogurte, skuto, namaze ter mlade sire. Slednji so lahko samostojna jed, odlično pa se podajo k narezku ali solati, lahko pa jih tudi popečete.

Program

Ob prihodu se boste najprej sprehodili ob pašniku s kravami. Ogledali si boste hlev, kjer potekata krmljenje živali in molža.

Ko se boste s pašnikov zazrli proti jugu, se vam bo pogled ustavil na farni cerkvi svetega Petra v središču vasi Buče. Na vzhodnih legah okoliških gričev Šmarsko-virštanjskega vinorodnega podokoliša boste videli vinograde z vinskimi kletmi, v daljavi na jugovzhodu pa prastaro romarsko središče Svete gore nad Bistrico ob Sotli.

Katja Sinkovič, mlada nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, vam bo prestavila dejavnike, ki so pomembni za dobro počutje živali in izdelavo kakovostnih izdelkov. Potipali in povohali boste lahko seno in žita, s katerimi krmijo krave.

Nato si boste skozi okno lahko ogledali prostore za predelavo mleka. Katja vas bo povabila k izdelavi zeliščnega ali sadnega skutnega namaza po vašem okusu in vam dala nekaj osnovnih napotkov.

Po končanem ogledu kmetije in predstavitvi predelave mleka bo osrednji del doživetja pokušnja mlečnih dobrot. Navadnim in sadnim jogurtom bodo sledili različni namazi, skuta in sirček - od navadnega do takšnega z dodatki (drobnjakom, orehi, poprom, zelišči), seveda ob domačem kruhu in kozarcu hišnega vina.

Po pokušnji boste lahko v prodajalni kupili mlečne izdelke ter domov ponesli najboljše okuse mlečnih dobrot iz Buč.

Cena 3 urnega doživetja z bogato degustacijo je 8 evrov na osebo.

Ta cena velja za skupine nad 20 oseb.

 

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam. Veseli bodo vašega klica in obiska.

Prisrčno dobrodošli!


Informacije in rezervacije:

Kmetija Sinkovič

Vrenska Gorca 4

3255 Buče

Tel: +386 (0)41 369 354

katja.sinkovic@gmail.com

www.kmetijasinkovic.si

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje