spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Od najstarejše virštanjske trte na Banovini do turistične kmetije Velbana gorca

Pot med vinogradi je zanimiva od marca do avgusta in od septembra do 15. novembra.

Skupno doživetje – pogovor ob stari trti, sprehod in pogostitev na Velbani gorci lahko traja od tri do štiri ure. Začne se lahko ob 10. uri – v tem primeru je kosilo ob 13. uri. Če želite na Velbani gorci zaključiti izlet, lahko gostitelji čas prihoda prilagodijo vašim željam. Izlet je mogoče dopolniti še z ogledom kulturno-naravnih znamenitosti na Kozjanskem, kot so samostan v Olimju, Lurška jama v Zagorju, starodavni trg Pilštanj, terme v Podčetrtku, stolp ljubezni na Žusmu in mnoge druge.

Gričevnata pokrajina na Kozjanskem ponuja na južnih legah izredno ugodne razmere za rast vinske trte in pridelavo odličnih vin. Prav področje Virštanja slovi že od nekdaj za središče vinorodnega podokoliša Šmarje-Virštanj. Živ dokaz o zgodovini gojenja vinske trte na tem območju je tudi ena najstarejših še rodnih vinskih trt v Sloveniji, ki raste ob poslopju na Banovini, kjer so imeli vinsko klet že znameniti grofje Celjski.

Prav pri tej vinski trti se bo s kratko predstavitvijo zgodovine kraja in tradicije vinogradništva na Virštanju začela vaša zgodba med vinskimi griči. Skupaj z lokalnim turističnim vodnikom Slavkom Topliškom, ki je tudi predsednik domačega društva vinogradnikov, se boste podali na približno tri četrt ure trajajoč sprehod, med katerim boste začutili utrip vinogradniške pokrajine, s pogledom pa se boste lahko sprehodili vse od Rudnice, Donačke gore, preko Svetih gora do celotnega pobočja mogočnega Bohorja. Ob prihodu na najvišjo točko sprehoda, v vinogradu nad Velbano gorco, lahko ob lepem vremenu vidite skoraj vse območje krajinskega parka Kozjansko, na zahodu seže pogled do Uršlje gore, Pohorja, na vzhodu pa je kot na dlani Hrvaško zagorje, vse do Sljemena nad Zagrebom. Na sprehodu med vinogradi vam bo vodnik ob postankih povedal marsikatero zgodbo in anekdoto iz vinogradniškega življenja v preteklih časih, vam predstavil sodobno obdelavo vinogradov in pridelavo grozdja in vina.

Kdor se ne bo mogel podati na ta sprehod, se bo lahko do Velbane gorce pripeljal s prevozom, s katerim bo skupina pripotovala do Banovine.

Ob prihodu na turistično kmetijo Velbana gorca vam bodo v lastni vinski kleti najprej ponudili doma pridelana vina in pršjačo, ki je bila nekoč kruh kozjanskih revežev in se zato še vedno tradicionalno lomi z rokami, kar ji da poseben čar in okus. Danes je pršjača posebna hišna specialiteta, po kateri je Velbana gorca znana daleč naokoli.

Ob vinu v kleti se bo hitro zaslišala domača pesem, gospodar Slavko pa vam bo nazdravil še s kakšno svojo pesmijo, ki govori o vinu ali opeva lepo kozjansko pokrajino.

Po pokušnji v kleti vas bo gospodinja Angelca povabila za mizo, kjer vam bo postregla kosilo, kmečko juž'no, ki jo pripravlja tako, kot so jo za kopače v vinogradu ali kosce na travniku nekdaj pripravljale kmečke gospodinje. V zimskem času vam bo postregla z bogato pojedino, ki je bila značilna za dan kolin.

Lahko vam postrežejo tudi z domačimi dobrotami v obliki narezka iz lese, kot so nekoč na Kozjanskem rekli podstrešni shrambi suhomesnih izdelkov.

Osnovna cena za doživetje s pokušnjo v kleti in kosilom: 14 evrov na osebo

Doživetje s pokušnjo v kleti in narezkom: 10 evrov na osebo

Mogoče so tudi različice z enolončnico, žarom itd., zato so tudi cene samo informativne in jih prilagodijo glede na vaše želje in obseg naročila.

Na kmetiji je mogoče kupiti različne vrste domačega vina.

Za vse tiste, ki bi želeli še bolj pristno in za dalj časa začutiti utrip življenja na Kozjanskem, imajo na Velbani gorci tudi prenočišča, in sicer apartma z 12 ležišči v treh spalnicah (v mansardi), skupnim družabnim prostorom s televizijo wi-fijem, čajno kuhinjo in sanitarijami.

 

Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija z nastanitvijo

Velbana gorca

Gostinca 18

3261 Lesično

Tel.: +386 (0)3 580 55 40, +386 (0)41 550 366, +386 (0)31 421 281

alojz.toplisek@siol.net

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje