Pečena raca z mlinci in rdečim zeljem
Sestavine
- 1 - 2 raci
- 150 g masti
- 100 g prekajene slanine
- 1 dl rdečega vina
- 1 kg rdečega zelja
- 1 čebula
- 2 jabolki
- 1 žlica moke
- sol
Postopek priprave
Raco očistimo in nasolimo. Slanino narežemo na tanke rezine in z njimi obložimo raco po prsih. Položimo jo v pekač, segrejemo na 80 g masti in jo prelijemo po raci. Pečemo pri zmerni vročini, dokler se ne zmehča. Med pečenjem jo polijemo s sokom, ki smo ga napravili iz vina, vode in masti ter lasnega soka race. Medtem, ko se raca peče , pripravimo zelje. Narezano zelje dušimo z nastrganimi jabolki na masti sesekljani čebuli. Večkrat ga premešamo in mu prelijemo malo vina in malo vode . nazadnje k zelju primešamo žlico moke, ga popražimo, zlijemo, solimo in prevremo. K jedi ponudimo mlince.
"Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma"