spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Pohorje, Dravska dolina, Kozjak, Maribor

Dobrote Pohorja z okolico

Pohorje predstavlja največje hribovje v severovzhodni Sloveniji in pomeni skupaj z Dravsko dolino, Kozjakom in širšo okolico Maribora tudi njeno posebno gastronomsko regijo. Na tem območju je cela vrsta odličnih turističnih kmetij s prenočišči, ki dopolnjujejo turistično ponudbo Pohorja z velikima letnima in zimskima središčema na Zreškem Pohorju z Roglo ter Mariborskem Pohorju. Poleg kmetij z nastanitvijo velja omeniti tudi vrsto kmetij odprtih vrat, ki ponujajo najrazličnejše hišne mesnine, prigrizke in druge jedi, ter vinotoče na Podpohorski in Mariborski vinski turistični cesti. Mnoge od teh kmetij imajo posebno ponudbo, povezano s prazniki, kot so pust, velika noč, božič in novo leto, pa tudi koline, martinovanje in drugi. Na območju Škalc pri Slovenskih Konjicah so vinogradi, iz katerih prihajajo odlična vina. Tudi pod Mariborskim Pohorjem so vinorodna območja, ki so zaslovela že pred stoletji. V Mariboru si ne pozabite ogledati najstarejše vinske trte na svetu, ki se ponaša z več kot štiristoletnim življenjem. Pod njenim latnikom na Lentu vsako leto pripravijo rezanje modre kavčine in trgatev. Na območju te gastronomske regije je veliko ekoloških kmetij. V bližini Slovenskih Konjic je znameniti samostan kartuzijanov v Žičah iz 11. stoletja, ki je bil nekaj let evropsko središče tega reda. Samostan postopoma obnavljajo in pomeni enega temeljnih kulturnih spomenikov v Sloveniji.

V ponudbi jedi zavzemajo posebno mesto nekatere lokalne posebnosti. Najbolj razširjena je prav gotovo štajerska kisla juha iz kuhanih svinjskih nogic, repa in delov glave, z dodatki jušne zelenjave in okisana z belim vinom ali kisom ter obogatena s kislo smetano. Na njo prisegajo zlasti vsi tisti, ki so prejšnji dan pregloboko pogledali v kozarce! Pohorski pisker je gostejša zelenjavno-mesna enolončnica iz svinjskega, govejega in ovčjega mesa, z gobami in ajdovo kašo. Med suhomesnimi jedmi je najznamenitejša pohorska bunka, ki je kakovostno meso, zvito v ovoju in prekajeno. Pohorska bunka je nepogrešljiva sestavina narezkov. Druga konzervirana mesnina je kibl flajš, popečeno kakovostno svinjsko meso, ki ga, zadelanega z zaseko, konzervirajo v čebru ali »kibli«. Med močnatimi jedmi so značilni štajerski kuhani štruklji iz vlečenega testa, ki ga namažejo z žvrkljanimi jajci, ocvirki, drobnjakom in zvijejo ter skuhajo. Ponudijo jih skupaj z juho, v kateri so se kuhali. Na Pohorju imajo svoj način priprave žgancev, ki jih imenujejo olbič ali pohorski žganci. Pripravljajo jih iz krompirja in koruzne moke, zabelijo pa jih, tako kot drugod po Sloveniji, z ocvirki.Med sladicami zavzema posebno mesto pohorska omleta iz biskvitnega testa, namazanega z brusničnim nadevom, nadevom iz različnih gozdnih sadežev ali drugim sadjem. V novejšem času jo postrežejo s stepeno sladko smetano.
 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje