spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Ponovno odkriti zakladi menihov kartuzijanov v Jurkloštru

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev
Predvideno trajanje doživetja: šest ur

Čarobna dolina ob potoku Gračnica je okoli leta 1170 ponudila dom meniškemu redu kartuzijanov. V Jurkloštru, nekdaj poimenovanem Jurjevo ali Jurjev dol in tudi Dolina sv. Mavricija, so v posvečeni tihoti kartuzije nastajali pomembni rokopisi. Srednjeveški samostani niso bili le nosilci razvoja kulture, temveč tudi kulinarike. Stroga redovna pravila kartuzijanov so zahtevala preprostost in skromnost, tudi v prehrani in pijači. A samostanski jedilniki zato niso bili prav nič dolgočasni, ampak navdušujoče raznovrstni in predani izročilu: »Hrana bodi tvoje zdravilo in zdravilo bodi tvoja hrana.« Na kulinaričnem popotovanju bomo sledili stari modrosti, da so zdravje telesa, duše in duha med seboj nerazdružljivo povezani.

Mimo Laškega in Rimskih Toplic, zgodovinsko bogatih krajev, povezanih z zdravilnimi vrelci in izviri zelo kakovostne pitne vode, nas bo pot pripeljala v ozko dolino Gračnice, katere velik del je vključen v evropsko omrežje posebnih varstvenih območij Natura 2000. Lepoto prostora bomo opazovali z avtobusa, vse od tolmunov in jezov do mogočnih skal ob Gračnici, polj, travnikov in prostranih gozdov, v katerih najdejo zavetje redke vrste ptic in rastlin.

Prvi ogled bo na zeliščni kmetiji Plahtica. Na obnovljeni domačiji iz leta 1850 so ponovno začeli kmetovati leta 2005 in se glede na južno sončno lego ter peščeno zemljišče odločili za ekološko pridelavo. Vsa zelišča, začimbe in zelenjava so plod ročne pridelave. Pridelek sicer ni obilen, je pa  zelo visoke kakovosti. Zeliščni vrt, obdelan po načelih ekološkega kmetovanja in v skladu z luninim setvenim koledarjem, je urejen ob robu gozda in botanično zelo zanimivih in pestrih travnikov. Kmetiji pripada visokodebelni sadovnjak, poslopja pa obdajajo značilne drevesne vrste, ki so bile nekdaj zasajene na vsaki kmetiji – zaradi koristnih plodov in tudi bajeslovnih moči. Na vodenem ogledu kmetije nam bo gospa Karmen Bračič predstavila zdravilne moči zelišč, ki jih bomo kasneje okušali na pokušnji zeliščnih prigrizkov in napitkov. Zeliščne izdelke (kulinarične, kozmetične in dišavne) pod skupnim imenom V objemu Kartuzije Jurklošter boste lahko ob slovesu tudi kupili.

Pot bomo nadaljevali do starodavnega Šmidovega mlina, ki je svoje poslanstvo opravljal že v času kartuzijanov. Mlinske kamne so po ustnem izročilu več stoletij poganjala različna vodna kolesa, na prehodu iz 19. v 20. stoletje pa jih je zamenjala vodna turbina. Leta 2010 je mlin kupil in navdušeno obnovil gospod Karlo Peršolja, ki nam bo predstavil njegovo delovanje.

V 16. stoletju je bilo v Jurkloštru kar šest ribnikov, iz katerih so menihe oskrbovali z ribjimi priboljški. Grofje Celjski, njihovi dobrotniki, pa so jim podarili tudi pravico do ribolova v potoku Gračnica ter na bregovih Savinje in Save.

Za okušanje dobrot samostanske kuhinje smo izbrali idiličen prostor ob ribnikih na Marofu, ki je v neposredni bližini mlina. Ob kuhanju kartuzijanske krapove juhe z zelišči vam bo kuharski mojster zaupal posebnosti kartuzijanske kulinarike, ki jo danes ponovno odkrivamo kot zaklad zdravega prehranjevanja. Kartuzijanski postrvi s štruklji bo delala družbo pisana zeliščna omaka po receptu sv. Hildegarde. Za poobedek pa bomo poskusili pečena jabolka z meliso. Na voljo vam bodo tudi gastronomski spominki Kloštrskih izvirov zdravja, med njimi tudi eliksir dolgega življenja po starodavnem kartuzijanskem receptu.

Predvideno trajanje programa je šest ur.

Po vnaprejšnjem dogovoru lahko popotovanje nadgradimo in obogatimo še z vodenim sprehodom po bližnji Orionovi poti, ki je speljana po sledeh starodavnih kultur skozi kraje in predele, za katere pater dr. Karel Gržan v knjigi z naslovom V znamenju Oriona sklepa, da so del megalitskega svetišča, ali pa z vodenim ogledom Kartuzije Jurklošter.

Vljudno vabljeni na nepozabno doživetje.

Cena: 23 evrov na osebo

Cena velja za skupine od 15 do 20 oseb in zajema ogled zeliščne kmetije Plahtica, pokušnjo zeliščnih prigrizkov in napitkov, ogled mlina, kosilo ob ribnikih na Marofu, organizacijo in 22-odstotni DDV. V primeru avtobusnega prevoza je zaradi dostopnosti primeren nizkopodni avtobus. Doplačilo za voden sprehod po Orionovi poti je 32 evrov za skupino, za voden ogled kartuzije Jurklošter 2 evra na osebo.

 

Informacije in rezervacije:

TIC Laško

Valvasorjev trg1

3270 Laško

Tel: +386 (0)3 733 89 50

tic@stik-lasko.si

www.lasko.info

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje