Program kulinaričnih doživetij

Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Termin prireditve: drugi vikend v oktobru

Priporočeno doživetje pred tem: glejte možnosti za doživetja v programu V Kozjanskem parku med carjeviči, bobovci, krivopeclji, renetami … 

Dolžina obiska na prazniku kozjanskega jabolka: poljubna, a vsaj tri do štiri ure, prihod od 10. ure naprej

Od leta 2000 se v Podsredi na drugi vikend v oktobru odvija Praznik kozjanskega jabolka. Prireditev v dveh dneh privabi v ohranjen srednjeveški trg okrog 15.000 ljudi iz vse Slovenije. Na več kot 140 stojnicah ponujajo pridelke iz ekološke pridelave in izdelke mojstrov domače obrti, v velikem šotoru pa ob bogati gostinski ponudbi poteka celodnevni kulturni program.

Kozjansko postaja prepoznavno po ohranjanju tradicionalnih in avtohtonih sort jablan in hrušk v visokodebelnih (travniških) sadovnjakih. Carjevič, bobovec, reneta, voščenka, kanadka so le nekatere od več kot 100 sort jablan, ki poleg 50 sort hrušk uspevajo v kolekcijskem sadovnjaku Kozjanskega parka v neposredni bližini Podsrede.

Na sejmu z dušo, kot ga imenujejo organizatorji in obiskovalci, je mogoče kupiti jabolka za ozimnico, sveže stisnjen jabolčni sok iz neškropljenih jabolk brez dodatkov in še mnoge dobrote ekoloških kmetij z območja Kozjanskega in drugih krajev Slovenije.

Jabolčni zavitek poskusi tako rekoč vsak obiskovalec. Na izbiro vam je na številnih stojnicah, lahko pa stopite v vrsto in poskusite še vročega, ki ga mojstrice priprave naredijo pred očmi obiskovalcev.

V peki se lahko preizkusite tudi sami – dvočlanske ekipe pred pogledi obiskovalcev poskrbijo za pripravo testa, nadeva, zvijanje in peko zavitka. Komisija po sladkem, a praviloma težavnem delu razglasi najboljši tekmovalki za štrudlmojstrco ali štrudlmojstra.

Bi tekmovali, pa niste vešči peke? Možnosti je še veliko. V prireditvenem šotoru poteka v premoru med nastopi številnih lokalnih vokalnih in instrumentalnih skupin tudi tekmovanje za najdaljši olupek iz enega jabolka. Vso potrebno opremo dobite na tekmovanju. Je pa dobro, da že doma opravite kakšen trening, saj najboljši tekmovalci praviloma presežejo dolžino treh metrov. Rekord 540 centimetrov je že nekaj let v lasti večkratnega zmagovalca.

Kolesarji se po slikoviti kozjanski krajini odpravijo na kolesarjenje Z jabko na kolo. Že teden dni pred prireditvijo je organiziran dobro obiskan tradicionalni pohod med kozjanskimi sadovnjaki.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

Več zanimivosti o Kozjanskemu regijskemu parku boste našli na spletni strani http://www.kozjanski-park.si/ 

 

Informacije in rezervacije: 

Javni zavod Kozjanski park

Podsreda 45

3257 Podsreda

Tel.: +386 (0)3 800 71 00

kozjanski-park@kp.gov.si

www.kozjanski-park.si

Nazaj na seznam