Recept

Prleška gibanica

Sestavine za preprosto testo: 

  • 500 g mešane moke,
  • žlico kisa
  • žlico belega olja
  • ščepec soli
  • 1,5 dcl mlačne vode

Iz naštetih sestavin naredimo gladko, voljno testo in ga damo počivat. Testo namažemo z oljem, da se ne naredi skorja. 

Nadev:

  • 1kg sveže skute,
  • 1/2 l goste kisle smetane,
  • 2 žlici sladkorja,
  • 2 jajci,
  • po želji lahko tudi vanilijev sladkor

Iz teh sestavin zmešamo skutni nadev. Testo razvaljamo na loparju in ga še malce razvlečemo, da visi čez rob. Testo, ki visi preko loparja, razrežemo na 6 delov. Spodnja plast naj bo nekoliko debelejša.Gibanico namažemo z nadevom in pokrijemo s testom, stisnemo robove in nadaljujemo z nadevom tako dolgo, da porabimo vse plasti testa. Po vrhu gibanico bogato namažemo z smetano in spečemo v krušni peči. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Nazaj na seznam