Program kulinaričnih doživetij

Sladko doživetje na čebelarstvu Kozmus na Pilštanju

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočeni meseci: od aprila do oktobra

Priporočeno doživetje pred tem: ogled Pilštanja s cerkvijo sv. Eme ali delujočega mlina Kukovič v Podsredi.

Trajanje doživetja na čebelarstvu Kozmus: približno dve uri, lahko ga prilagodijo vašim željam.

Ob prihodu vam bodo pripravili dobrodošlico.

Na kmetiji Kozmus na Pilštanju imajo čebele poseben pomen. Sprejel vas bo dr. Peter Kozmus, strokovnjak za čebelarstvo, avtor mnogih strokovnih člankov in knjig, ki se tudi poklicno ukvarja z varovanjem kranjske sivke.

Povedal vam bo, zakaj se čebele na Kozjanskem dobro razvijajo, zakaj je tu pridelan med drugačen od drugega, in vas uvedel v svet čebelarjenja. Izvedeli boste, kako se je čebelarstvo razvijalo v zadnjih stoletjih, gostitelj pa vam bo na maketi panja predstavil sestavo in delovanje čebelje družine.

Ogledali si boste čebelnjak, izvedeli, zakaj so čebele v zadnjem času vse bolj ogrožene in kaj lahko ljudje naredimo tako za njihovo ohranitev kot za ohranitev drugih opraševalcev.

Ogledali si boste hotel za samotarske čebele ter zeliščni vrt medovitih rastlin, iz katerih na kmetiji za družinske potrebe pripravljajo tudi čaje. Domači še posebej radi pijejo Emin zeliščni čaj, saj je bila sv. Ema, edina slovenska svetnica, rojena prav na Pilštanju.

Predstavili vam bodo dren, eno prvih spomladanskih medovitih rastlin, ki je pomembna za razvoj čebeljih družin. Dren je zaščitni znak Pilštanja, o njem govorita kar dve pilštanjski himni: Čez Pilštanj voda teče, drnule peremo ... in Od nekdaj Pilštanj bil je res imeniten kraj ...

Ogledali si boste rumeni dren, izvedeli, zakaj je skrivenčen, za kaj vse so ga v preteklosti uporabljali, predstavili vam bodo njegove plodove (drnulje), njegove zdravilne učinke in povedali, kako je ljudi na Kozjanskem obvaroval pred lakoto. Zvedeli boste tudi to, kaj je drnulovc, ki ga po starem receptu pripravljajo krajani Pilštanja.

Nato vam bodo pokazali, kako poteka točenje medu, ter razkrili, kaj vpliva na količino pridelanega medu na panj v sezoni.

Ob koncu obiska boste poskusili različne vrste medu v kombinaciji s pirinim kruhom in zeliščnim čajem ter spoznali njihove blagodejne učinke.

 

Najmanjša velikost skupine je 15 oseb. 

Cena opisanega doživetja s pokušnjo različnih vrst medu je štiri evre na osebo.

 

 

Informacije in rezervacije:

Čebelarstvo Kozmus

Pilštanj 62

3261 Lesično

Tel.: +386 (0)3 80 90 220, +386 (0)41 725 372

peter.kozmus@gmail.com 

Nazaj na seznam