spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

V Kozjanskem parku med carjeviči, bobovci, krivopeclji, renetami …

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočeni meseci: od sredine aprila do sredine oktobra

Trajanje doživetja: poljubno, a vsaj tri do štiri ure, prihod od jutranjih ur naprej

Se še spomnite okusa carjeviča, bobovca, krivopeclja? Ali ste kot otrok plezali po stari jablani v sosedovem sadovnjaku za okusnimi plodovi? V Kozjanskem parku, ki ima sedež v Podsredi, ohranjajo tradicionalne in avtohtone sorte visokodebelnih jablan, hrušk in drugih sadnih vrst. Njihov kolekcijski sadovnjak se ponaša s 150 starimi sadnimi sortami. Služijo jim tudi kot vir razmnoževalnega materiala za pridelavo ekoloških sadik. Skupaj z organiziranjem izobraževanj za sadjarske mojstre, strokovno pomočjo pri obrezovanju ali sajenju, lastno polnilno linijo za sok in pomočjo pri prodaji pridelka ponujajo prebivalcem vso potrebno podporo za celovito in strokovno delo v sadovnjaku.

Vsa leta organizirajo tudi raznolika vodena doživetja visokodebelenih travniških sadovnjakov, ki so med drugim življenjski prostor številnih redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Z vami se iz Podsrede z avtobusom ali peš odpravijo po slikoviti krajini v kolekcijski sadovnjak, kjer vas strokovnjaki na poljuden način popeljejo v skrivnosti vzdrževanja sadnega drevja, ki pripomorejo k bogatemu pridelku.

Pred ogledom sadovnjaka se lahko odločite za ogled 15-minutnega filma o celoletnem utripu v travniškem sadovnjaku ter za ogled prestola za carjeviča.

Že nekaj let je atrakcija v sadovnjaku hotel za različne vrste prosto živečih samotarskih čebel, ki so najpomembnejši opraševalci sadnega drevja. Ob ogledu dobite informacije o tem, kako ga lahko izdelate sami, lahko pa kupite že narejenega in ga odnesete domov. Vaš vrt ali sadovnjak vam bosta hvaležna.

Nepogrešljiv del sadovnjaka so ptice. Krmilnice in gnezdilnice omogočajo, da jih laže opazujemo in jim hkrati olajšamo preživetje. Vijeglavka, rumeni strnad, drevesna cipa, plavček, zelena žolna, rjavi srakoper so le nekatere od vrst, ki jih boste opazovali ali slišali. Če želite, vam lahko organizirajo tudi doživetje jutranjega ptičjega koncerta z razlago, katerim vrstam pripadajo določeni zvoki.

Na sprehodu po travniku med drevesi boste spoznavali številne cvetoče rastlinske vrste, tudi redke in zavarovane orhideje (maja in junija), nageljčke in kranjsko lilijo. Cvetoče vrste se menjajo, zato je sprehod zanimivo opraviti večkrat v sezoni. Ker travišča med sadnimi drevesi nikoli ne pokosijo v celoti, je spoznavanje s cvetočimi rastlinami mogoče skozi vso sezono.

Bi se želeli preizkusiti v ročni košnji? Če vam uspe pokositi meter dolgo red, dobite certifikat ročnega kosca. Takšna ročna košnja lahko zelo simpatično poveže skupino in poskrbi za dobro voljo.

V poznem poletnem in jesenskem času vam omogočijo pokušnjo plodov več vrst in sort sadnega drevja – začenjajo s češnjami, ki jim sledijo predvsem različne sorte jabolk.

Med jablani lahko poskrbijo za pokušnjo sadnega soka, ki je pridelan iz neškropljenih jabolk, ali pa malico z dišečim jabolčni zavitkom.

Med obiskom si lahko rezervirate pri njih vzgojene sadike omenjenih sadnih vrst in sort.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

Več zanimivosti o Kozjanskemu regijskemu parku boste našli na spletni strani: http://www.kozjanski-park.si/

 

 

Informacije in rezervacije:

Javni zavod Kozjanski park

Podsreda 45

3257 Podsreda

 

Tel.: +386 (0)3 800 71 00

kozjanski-park@kp.gov.si

www.kozjanskipark.si

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje