spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

V Sorževem mlinu pri Vojniku še meljejo na kamne-čezmejni

Turistična kmetija Soržev mlin je tudi učna kmetija. Na domačiji je sta delujoč mlin in žaga venecijanka, ki delujeta na vodni pogon. Celotna kmetija je razglašena za kulturni spomenik, saj ima ohranjene stare stavbe: kozolec toplar, obnovljeno mlinarjevo hišo, čebelnjak in hlev. Domačija je del evropske mreže hiš s tradicijo.

Gospodar Oton z veliko mero spoštovanja in posluha ohranja izročilo etnološke in kulturne dediščine ter starega načina kmetovanja in to z veseljem predstavi obiskovalcem.

Izjemen posluh za dediščino in številni ohranjeni predmeti in orodje iz preteklosti dajejo domačiji še dodaten čar.

Najdete jih povsod, tako v objektih kot na prostem.

Že vrsto let kmetujejo ekološko. Ukvarjajo se pretežno s poljedelstvom, žita pa meljejo v lastnem mlinu. Od domačih živali vas povsod spremljajo kokoši, petelini, pegatke, race in tu in tam še kakšna muca, ki odganja miške iz mlina.

Vrata kmetije so že več kot dve desetletji odprta obiskovalcem. Programe izvajajo za otroke iz vrtca, osnovnih in srednjih šol. Pri njih so se strokovno izobraževali študenti etnologije, kulturne antropologije in arhitekture. Poučne teme so zanimive tudi odraslim, saj se spomnijo, kako so živeli nekdaj, mnogi pa spoznajo že pozabljene tradicionalne obrti.

Gospodar Oton na zanimiv način prikaže, kako so te dejavnosti vpete v sodobni čas, in vas navduši s svojo hudomušnostjo.

Program:

 

1. dan

V večernih urah prihod na kmetijo. Sledita kratka predstavitev programa in nastanitev v starinsko opremljene apartmaje.

Na kmetiji so trije apartmaji s skupno devetimi ležišči v spalnicah in štirimi pomožnimi ležišči v dnevnih sobah ter apartmajska hiša, v kateri je nekda živel mlinar. V njej je v treh sobah skupno 11 ležišč. Vsi apartmaji so dobro opremljeni. Na voljo so tudi otroške posteljice in zibelka. Hkrati lahko na domačiji prenoči 24 oseb.


2. dan:

Po zajtrku vas bo Oton popeljal po kmetiji in vam predstavil njeno zgodovino, objekte, kmetovanje in še marsikaj zanimivega. Ogled boste zaključili v mlinu, kjer boste spoznali zrna različnih žit, postopek mletja in zgodbe iz preteklosti.

Pogledali boste tudi v mlinarjevo hišo, kjer bo pokušnja hišnih specialitet.. Ob slovesu boste vzeli moko in se z njo podali na turistično kmetijo Urška, kjer se boste naučili peči krušne izdelke. Oglejte si program peke na kmetiji Urška

Ob vrnitvi s turistične kmetije Urška boste posedli ob odprtem ognjišču in pekli sezonske pridelke (kostanj, krompir, jabolka).


3. dan

Po zajtrku odhod novim doživetjem naproti.

Priporočeni meseci ogleda: marec, april, maj, september, oktober

Cena 2 nočitev z zajtrkom, ogled kmetije, pokušnja hišnih specialitet ter peke ob odprtem ognjišču je 60 evrov na osebo. Ta cena velja za skupine nad 20 oseb.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje.


Veseli bodo vašega klica in obiska.


Informacije in rezervacije:

Soržev mlin

Oton Samec

Polže 1

3203 Nova Cerkev

+386 (0) 3 781 25 42, +386 (0)41 571 473

sorzev.mlin@gmail.com,

www.slovenia.info/samec

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje