spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Vikend doživetje: polstenje in priprava jagnetine na ekološki kmetiji Loger na Ljubnem

Če imate radi naravo, mir, tišino, če radi prisluhnete žuborenju reke in če si želite v kratkih počitnicah ob koncu tedna tudi kaj naučiti in doživeti kaj izvirnega, potem je obisk turistične kmetije Loger odlična izbira.

Domačija leži v zaselku Savina, v Zgornji Savinjski dolini, nedaleč od znanega flosarskega kraja Ljubno ob Savinji, v neokrnjeni naravi, na čudovitem kraju med travniki in pašniki, tik ob mogočnem smrekovem gozdu. Spogleduje se z bistro Savinjo, ki se vije mimo kmetije.

Logerjevi živijo in kmetujejo v sožitju z naravo, že več kot 15 let ekološko. Ukvarjajo se pretežno z ovčerejo, pridelajo pa tudi ekološko sadje in zelenjavo, ki ju v celoti porabijo pri pripravi hrane za goste.

Njihova kmetija je domovanje mnogih živali, ovac, koz, kokoši, prašičev, zajcev, mačk, dveh kužkov ...

Logerjevi imajo vrata domačije že več kot desetletje odprta tudi za obiskovalce. Izvajajo različne programe tako za otroke kot za odrasle. Gospodar Vido vam lahko pobližje predstavi ekološko kmetovanje in slovensko avtohtono pasmo ovac, gospodinja Marija pa poskrbi, da boste lahko spoznali in okusili značilne lokalne jedi, se naučili priprave specialitet iz jagnetine ter polstenja, ki je v zadnjem času čedalje bolj privlačna ustvarjalna dejavnost.

Program izvajajo vse leto, treba se je le dogovoriti z gospodinjo, ki se bo z veseljem prilagodila vašim željam.


Program

1. dan
Prihod na kmetijo pozno popoldne. Sprejela vas bosta gostitelja Marija in Vido ter vam za dobrodošlico ponudila šilce domačega lovskega žganja ali pa kozarec soka, nato pa vas popeljala do sob. Po nastanitvi se boste lahko podali na krajši sprehod ob Savinji ali pa po poti, ki vodi nad kmetijo do čudovitih razglednih točk, od koder boste imeli krasen razgled na bližnjo okolico.

Večerjo vam bodo pripravili iz živil, pridelanih na kmetiji. Po njej vam bo gospodar predstavil kmetijo in tridnevni program doživetij.


2. dan
Namesto budilke vas bosta prebudila petje ptic in šumenje Savinje. Vonj po beli kavi, domačem mleku ali zeliščnem čaju vas bo privabil k zajtrku, ki vam bo ponujal same domače dobrote. Na kruh si boste lahko namazali med, maslo, marmelade, mohot, čemažev ali drobnjakov skutni namaz, če boste želeli, pa vam bo gospodinja pripravila okusne ajdove žgance, polento ali masovnik, ki v teh krajih posebna tradicionalna jed. Pokusili boste suhomesne dobrote: domači želodec, ovčje salame, klobase, zašink ali pečeno slanino.

Po zajtrku se boste najprej v spremstvu gospodarja podali na pašnik, kjer se boste srečali z ovcami, se seznanili z njihovo rejo, striženjem in predelavo volne.

Po vrnitvi s pašnika se boste udeležili praktične delavnice polstenja ali filcanja pod vodstvom mentorice. Najprej vam bo razložila postopek pridobivanja volne, primerne za ta namen. Ovčja volna je nadvse prijeten material, ki ga je mogoče uporabiti na mnogo načinov, od povsem uporabnih pa do dekorativnih izdelkov. Ogledali si boste, katere polstene izdelke (od copat, torbic, klobukov, nakita, okraskov) je mogoče izdelati s tem postopkom. Večina časa bo seveda namenjena filcanju izdelka po vaši izbiri.

Polstenjeje je zelo star tradicionalen postopek izdelave trpežnega tekstila, na katerega smo že skoraj pozabili. Pri njem se volnena vlakna pod našimi prsti spremenijo v tekstil, za kar sta poleg volne potrebna še topla voda in milo ter pritiskanje in gnetenje, da se med sabo povežejo.

V odmoru vas bo gospodinja Marija okrog 13. ure povabila na kosilo, ki vam bo prav gotovo zelo teknilo, saj bo pripravljeno na štedilniku na drva.

Po kosilu se boste vrnili k polstenju. Po delavnici boste lahko posedeli na klopci pred hišo ali pa se sprehodili na bližnjo vzpetino, kjer imajo Logerjevi kapelico Lurške Marije s križevim potom in 7,35 metra visokim lesenim križem, ki naj bi bližnjo in daljno okolico varoval pred hudimi neurji.

Po vrnitvi na domačijo boste lahko sedli k večerji in se prepustili razvajanju gospodinje Marije, ki je znana kot odlična mojstrica v pripravi tradicionalnih kulinaričnih dobrot. Po večerji bo čas za prijetno druženje in z Marijo boste lahko poklepetali o doživetjih dneva.


3. dan
Pri zajtrku boste posebej uživali ob pestrih domačih suhomesnih izdelkih, narejenih po starih tradicionalnih receptih. Kot posebno specialiteto si boste na domač kruh lahko namazali domačo pašteto.

Marija vam bo pri zajtrku na kratko predstavila, kako lahko tudi doma naredite takšno pašteto; če boste želeli, vam bo priskrbela recept.

Dopoldne boste skupaj s kuharsko mojstrico Marijo začeli pripravljati različne vrste jagnjetine. Naučili se boste pripraviti jagnječjo juho, jagnječjo obaro, slastno pečeno jagnje, jagnječje rulade na več načinov, poleg boste pripravili priloge in solate. Marija vam bo predstavila pomembnost zorenja mesa in mariniranja pri pripravi jagnjetine.

Ko bodo vse jedi nared, bo sledila pokušnja, ki bo hkrati tudi vaše kosilo.

Po kosilu vam bodo razdelili recepte, po katerih boste lahko jagnjetino pripravljali tudi doma. Prijateljem boste tako naslednjič morda že pripravili kosilo z jedmi iz jagnjetine in jim pripovedovali o svoji novi veščini – polstenju.

Logerjevi se pri organizaciji delavnic prilagajajo željam gostov. Mogoče se je dogovoriti za enodnevne delavnice polstenja ali priprave jagnetine ali pa za obe delavnici hkrati.


Cena tridnevnega programa na osebo: 100 evrov, turistična taksa 1 evro na dan

Program vsebuje:

  • nastanitev v sobah kategorije s 3 jabolki
  • 2 x polni penzion (hrana je pripravljena iz ekološko pridelanih surovin)
  • predstavitev kmetije z vodenim ogledom
  • praktična delavnica polstenja
  • kulinarična delavnica priprave jagnetine
  • vse druge dejavnosti, opisane v programu

 

Cena dvodnevnega programa na osebo: 55 evrov, turistična taksa 1 evro na dan

Program vsebuje:

  • nastanitev v sobah kategorije s 3 jabolki
  • 1 x polni penzion (hrana je pripravljena iz ekološko pridelanih surovin)
  • predstavitev kmetije z vodenim ogledom
  • kulinarična delavnica priprave jagnetine

 

Cena 4-urne kulinarične delavnice priprave jagnetine s kosilom je 20 evrov na osebo. Na delavnico sprejmejo največ do 15 oseb.

Cena 6-urne delavnice polstenja s kosilom je 40 evrov na osebo. Na delavnico sprejmejo največ do 15 oseb.

 

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

 

Informacije in rezervacije:

Marija Prušnik

Savina 75 a

3333 Ljubno ob Savinji

Tel.: +386 (0)3 584 17 02, +386 (0)31 743 960

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje