spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Zgornjesavinjski želodec pri Selišniku v Podvolovljeku

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja Od Alp do zagorskih gričev

Priporočeni meseci: od začetka aprila do novembra

Trajanje doživetja na kmetiji: dve uri

Če ste na enodnevnem izletu, vam priporočamo obisk Logarske doline, sprehod do slapa Rinka in kosilo na eni od turističnih kmetij.

Če radi planinarite, vam priporočamo planinski izlet do ene ure oddaljene Selišnikove planine, ki je del pašnikov na Veliki planini, ter nadaljevanje pohoda naprej na Veliko planino.

Se odpravljate na večdnevno kulinarično potovanje, na katerem boste začeli z doživetji v Logarski dolini in nadaljevali z zgornjesavinjskim želodcem pri Selišniku?  Potem vam svetujemo, da nadaljujete s spoznavanjem hmeljarstva v Spodnji Savinjski dolini.

V Zgornji Savinjski dolini je najbolj cenjen mesni priboljšek zgornjesavinjski želodec. Narejen je iz najboljšega, skrbno izbranega svinjskega mesa in slanine, z dodatkom morske soli, popra, česnove vode in sladkorja. V ovoju iz želodca ali mehurja ga od tri do pet mesecev sušijo na lesenih policah, ob stalnem dotoku zraka, ki prinaša vonj in aromo gorskih smrekovih gozdov. Posvetijo mu veliko pozornosti in nege, kar je odločilno za okus te izjemne in dragocene mesnine. Med sušenjem ga vsak dan spremljajo, obračajo in čistijo ter kontrolirajo zračno vlago in temperaturo. Specialiteta nosi evropski znak zaščitena geografska označba, s katerim lahko izdelke opremijo le tisti, ki so vključeni v postopke za pridobitev certifikata.

Prav domačija Selišnik je ena od treh nosilcev certifikata za zgornjesavinjski želodec na svetu. Za svoje suhomesne izdelke in za zgornjesavinjski želodec je poleg tega prejela že več priznanj za kakovost.

Cesta do kmetije, ki leži 720 metrov nad morjem, je speljana po dolini Podvolovljek, na katero zavijete v kraju Luče. Vozite se ob potoku Lučnica do cerkve sv. Antona Puščavnika v Podvolovljeku, kjer vas bo obcestna tabla usmerila k njej. Odcep je na desni strani ceste. Če bo avtobus, s katerim se boste pripeljali, prevelik, ga lahko pustite tudi ob cesti na parkirišču v bližini žage. Priporočamo vam, da si od tod privoščite 10 minut zložne hoje navkreber po asfaltni cesti do kmetije. Hladil vas bo veter in opazovali boste naravo, strme travnike in pašnike na obeh straneh doline.

Pričakala vas bosta Branko in oče Lojze Petek, ki vam bosta predstavila 130 hektarov veliko kmetijo. Obdelovalnih površin je 13 hektarov, osem hektarov je planinskega pašnika, preostalo je gozd.

»Nekdaj je bilo suho meso razkošje, ki je bilo na mizi le ob praznikih ali če je na kmetijo prišel kakšen velikaš ali žandar, da so ga spravili v dobro voljo. Danes si lahko te dobrote privoščimo večkrat, vendar so še vedno priboljški, v katere je vloženega veliko dela, skrbi in znanja,« pravl Branko Petek, mladi gospodar kmetije Pri Selišniku v Podvolovljeku.

Oče Lojze je velik strokovnjak za sušenje mesnin, saj se že več kot  40 let uspešno ukvarja z njihovo izdelavo, spremlja procese naravnega sušenja in opazuje, kako vplivajo na kakovost suhomesnih izdelkov. Med drugim boste lahko prisluhnili njegovi pripovedi o tem, kdo ga je naučil izdelovati zgornjesavinjski želodec ter koliko najboljšega mesa 200-kilogramskega prašiča lahko uporabijo zanj.

Na kmetiji Selišnik suhomesne izdelke čez zimo še vedno sušijo v kašči, posebni stavbi, ki je ločena od hiše in je bila od nekdaj namenjena shranjevanju pridelkov. Ohranjene stare kašče so pomemben del kulturne dediščine savinjskih kmetij. Zato svojo kaščo iz leta 1864 z ljubeznijo in ponosom ohranjajo tudi na kmetiji Selišnik. Z veseljem vam jo bodo pokazali. Gotovo bo na vas naredil vtis tudi hlev iz leta 1878.

Osrednji del obiska na kmetiji bo seveda pokušnja zgornjesavinjskega želodca in drugih suhomesnih izdelkov. Prepričali se boste lahko, da izdelujejo izvrstne mesnine, ob katerih ne ostane ravnodušen niti najbolj razvajen sladokusec.

Na kmetiji boste lahko pred odhodom kupili:

zgornjesavinjski želodec z zaščiteno geografsko označbo Evropske unije,

šink,

salame,

ocvirke,

zaseko,

mast in

slanino.

Cena dveurnega doživetja s pokušnjo zgornjesavinjskega želodca, ki velja za skupine nad 20 oseb, je 3 evre na osebo.

 

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

Informacije in rezervacije:

Domačija Selišnik

Branko Petek

Podvolovljek 14

3334 Luče

Tel.: +386 (0)3 584 41 03, +386 (0)41 904 527

kmetijaselisnik@gmail.com

www.kmetijaselisnik@com

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje