spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Družinski vikend: specite ajdnek na kmetiji Bukovje

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja

Kmetija Bukovje, ki ima dolgo tradicijo, leži ob regionalni cesti med Ljubnim in Lučami, od koder je lep pogled na Raduho. V več kot 120 let stari hiši, ki je poleti prijetno hladna, so pred desetimi leti uredili prostore za goste. Ponujajo kosila in večerje za praznovanja in srečanja s poudarkom na značilnih zgornjesavinjskih jedeh, v zgornjem delu hiše pa je pet prijetno urejenih sob s trinajstimi ležišči in skupnim prostorom ter kuhinjo.


Program

1. dan

Prihod na kmetijo v popoldanskem času, kjer vas pričaka prijazna gospodinja Alenka z domačim žganjem aronije, jabolčnim sokom ali jabolčnim vinom.


Nastanili se boste v prijetno urejenih sobah. Do večerje se boste lahko razgledali po kmetiji. Če vas zanimajo domače živali in kmečka opravila, boste lahko gospodarju Marku tudi pomagali "ugnati" krave v hlev ali nakositi deteljo za prašičke.

Po večerji, pripravljeni pretežno iz surovin, pridelanih na kmetiji, vam bodo domači predstavili kmetijo in program za prihodnja dva dneva.

 

 

2. dan

Za zajtrk vam bodo ponudili omamno dišečo belo kavo ali čaj iz zelišč, nabranih v okolici. Na kruh si boste lahko namazali domačo marmelado, med, grbčev namaz, mohot ali sirni namaz z drobnjakom  ter poskusili suhomesne dobrote gospodarja Marka: tradicionalni domači želodec, klobase, salame, vratovino.

 

Po zajtrku boste najprej v Markovi družbi spoznali kmetijo, se sprehodili skozi visokodebelni sadovnjak, si ogledali krave na paši in v hlevu druge žival. Gostitelj vam bo predstavil življenje na kmetiji. Pozneje boste pod  Alenkinim vodstvom pripravili značilno lokalno sladico ajdnek iz pšenične in ajdove moke. Spoznali boste tako njeno zgodovino kot značilnosti nekaterih drugih tradicionalnih jedi. Naučili se boste celotnega postopka peke ajdneka v krušni peči, od priprave sestavin in kvasca, sejanja moke in mesenja testa. Pripravili boste drva ter zakurili krušno peč, kar je zanimiva izkušnja in nepozabno doživetje. Če boste prišli na kmetijo v poletnih mesecih in bo zelo vroče, krušne peči ne boste kurili.Medtem ko bo testo  vzhajalo, vam bo Alenka zaupala še kakšno pekovsko skrivnost ter postregla z okusno enolončnico. Premoru bo ponovno sledila priprava ajdneka, ki ga boste na koncu položili v peč.

Če imate otroke, bodo seveda lahko sodelovali, trli in mleli orehe, z žlico ali zajemalko nadevali testo v pomaščen pekač, ga posuli z orehi in pokapali s segretim medom.

Poleg ajdneka vas lahko Alenka nauči pripraviti še druge značilne jedi, npr. ajdove štruklje s proseno kašo ali kruh.

 

Popoldne se boste lahko sprehodili do Savinje, ki teče v neposredni bližini, in uživali v miru. V vročem poletju je kopanje v čisti reki prijetno in osvežujoče.

Zvečer bo za lačne in utrujene goste poskrbela gospodinja s pravkar kuhano večerjo iz domačih sezonskih sestavin. Za sladico boste dobili ajdnek, ki ste ga pripravili dopoldne.

Po večerji boste  lahko ob skavtsko prižganem ognju pekli mladi krompir, kostanj ali jeseni koruzo.

 

3.dan 

Po zajtrku se boste lahko pred odhodom domov peš podali na Sv. Primož, ki je razgledna točka po dolini od Ljubnega proti Mozirju. Pogled odtod se odpre na Kamniško-Savinjske Alpe, planine Ter, Golte … Do Sv. Primoža je je dobrih 45 minut lahke hoje. Lahko se odpravite tudi do planšarije na Robnikovi planini.

Če ste ljubitelji sakralnega turizma, sta v bližini radmirska zakladnica mašnih plaščev in katedrala v Gornjem gradu.


Cena tridnevnega programa na osebo: 75 evrov, turistična taksa: 1 evro na osebo na dan.

 

Program vsebuje:

-  2 x polpenzion (nastanitev v sobah kategorije s 4 jabolki)

- predstavitev kmetije, aktivnosti na kmetiji

Otroci do 5. leta bivajo brezplačno, od 5. do 12. leta za polovično ceno.

Lahko se odločite samo za tečaj priprave ajdneka, ki stane 15 evrov na osebo, ob minimalni udeležbi štirih odraslih oseb.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam. Veseli bodo vašega klica in obiska.

Prisrčno dobrodošli!

 

Informacije in rezervacije:

Kmetija Bukovje

Alenka Korpnik

Primož pri Ljubnem 79

3333 Ljubno

Tel.: +386 (0)3 838 14 16

kmetija.bukovje@siol.net

www.turisticnekmetije.si/bukovje

 

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje