spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Mlečne dobrote kmetije Levart z Dobrneža pri Slovenskih Konjicah

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja.

Kmetija leži v nižinskem območju v vasi Dobrnež na obrobju Slovenskih Konjic. Glavna dejavnost je prireja mleka. Obdelujejo tudi slabega pol hektara vinograda in pridelujejo kakovostna vina. Prvovrstno mleko njihovih krav je že vrsto let klicalo k dodani vrednosti.

Bližina mesta in s tem potrošnikov je bila še dodaten motiv, da so se na kmetiji usmerili v predelavo mleka. Odločitev je zorela počasi. Z znanjem in trdim delom so uredili lično sirarno s prodajalno »Na dvorišču« ter kmečko sobo za sprejem skupin. Pri prireji mleka skrbijo za to, da v predelavo vstopa domače, visokokakovostno, surovo kravje mleko. Njihove krave so zadovoljne in zdrave. Le takšne živali dajejo mleko polnovrednega okusa. Ob cesti, ki vas bo pripeljala na kmetijo, vas bodo že od daleč pozdravili telički in krave, ki smukajo travo. Prirediti znajo dobro mleko in ga kakovostno predelati. Gospodar kmetije je svoje znanje mlečne predelave izpopolnjeval na tečajih v tujini in v Sloveniji.

Naj vas o tem prepriča obisk kmetije!

Priporočeni meseci ogleda: marec, julij in od septembra do novembra Trajanje doživetja na kmetiji: tri ure, prihod okrog 12. ure.

 

PROGRAM:

Najprej se boste sprehodili ob pašniku, kjer se pasejo telički in krave lisaste pasme, si ogledali hlev, kjer potekata krmljenje in molža. Poučili vas bodo o pridelavi kakovostne krme za kakovostno mleko ter o drugih dejavnikih, ki so pomembni za dobro počutje živali, potipali in povohali boste seno, skratka, spoznali postopek od trave do mleka... Temu bo sledil ogled sirarne, potem pa boste pripravili lasten jogurt, morda z domačim medom in orehi.

Po končanih ogledih se boste v večji kmečki sobi podali na kulinarično pot okušanja palete mlečnih dobrot s kmetije: začeli boste z navadnim jogurtom, nadaljevali s sadnimi. Nato boste poskusili zorjene mehke sire in uživali ob poltrdih, poimenovanih po štirih otrocih; vsak je poseben in drugačen. Poskusili boste tudi poltrdi kartuzijanski sir, ki vsebuje zelišča samostana Žička kartuzija. Mlečnim dobrotam se bosta pridružila tudi kakšna rezina hišnih suhih mesnin in kozarec domačega vina.

V prodajalni boste dobrote lahko kupili in domov odnesli najboljše okuse mlečnih dobrot iz Dobrneža. Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica in obiska.

Cena 3 urnega doživetja z bogato degustacijo je 12 evrov na osebo. Ta cena velja za skupine nad 20 oseb.

 

Informacije in rezervacije:

Kmetija Levart

Dobrnež 2

3210 Slovenske Konjice

Tel.: +386 (0)31 828 868

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje