spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Popotniške informacije
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
Drugi gostinski ponudniki na kmetiji
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije

 

Kupujmo domace

Read reviews on TripAdvisor

 

 

 


Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

Spoznavajmo in uživajmospacerFotogalerijaspacerJedi od Gorenjske do PrekmurjaspacerReceptispacerSpoznavajmo in uživajmo - Programi kulinaričnih doživetijspacer

Vikend s kuharskim mojstrom Dejanom na kmetiji Dobrovc pod Mozirsko planino

Turistična kmetija Dobrovc leži v osrčju Zgornje Savinjske doline, v majhnem zaselku Poljane, nedaleč od Rečice ob Savinji in blizu smučišča Golte. Dobrovčevi kmetujejo ekološko in imajo certifikat za ekološko meso, mleko, vrtnine in jabolka.

Sin Dejan je odličen kuharski mojster, ki goste rad preseneča z izvrstno kulinariko. Njegova kuhinja sledi tradiciji slovenske kuhinje, s poudarkom na lokalnih kulinaričnih posebnostih ter sezonsko obarvanih jedeh. Svoje znanje je izpolnjeval na usposabljanjih v Franciji in v Sloveniji, udeležil se je delavnic kulinarike Andreja Goljata, strokovnega izobraževanja v priznani restavraciji JB v Ljubljani in restavraciji Primorka Strunjan, opravljen ima tečaj dietetike in zdrave prehrane ter številna druga usposabljanja.

Svoje kuharsko znanje rad posreduje drugim, zato že vrsto let uspešno vodi tečaje s področja kulinarike. Dobrovčevi z veseljem izvajajo kulinarične delavnice tudi za svoje goste, ki prihajajo na kmetijo.

Če želite izvirno popestriti praznovanje, obletnico, srečanje sošolcev, prijateljev ali mladih vedoželjnih gospodinj, se odločite za vikend, ki ga boste preživeli z izvrstnim kuharskim mojstrom Dejanom.

Program izvajajo skozi celo leto in ni vezan samo na en letni čas ali na določeno temo prikaza kuharskih veščin. Tematiko kulinaričnih delavnic prilagajajo vašim željam in letnemu času, odvisno od tega, katera zelenjava je trenutno aktualna. Tako se lahko aprila in maja odločite za delavnico priprave jedi iz čemaža ali špargljev, v poletnem času za tečaj lahke zdrave prehrane ali priprave ribjih jedi, jeseni priprave jedi iz gob, v zimskem času pa za pripravo štrukljev ali žlinkrofov, peko kruha, potic, jedi iz radiča ali iz kislega zelja ali pa za delavnico priprave jedi, ki se kuhajo v času kolin. Za vas lahko pripravijo tudi kulinarične delavnice zdrave prehrane, dietne prehrane ali delavnice priprave hrane, ki vam bo pomagala pri zdravem hujšanju.

Z Dejanom se je treba dogovoriti, kakšna tema vas zanima, in z veseljem se bo prilagodil vašim željam in za vašo skupino pripravil nepozabno kuharsko doživetje.

Program

1. dan

Prihod na kmetijo v popoldanskih urah. Sprejel vas bo gostitelj Alojz ter vam za dobrodošlico ponudil šilce domačega ingverjevega likerja ali pa kozarec soka in domače piškote. Po nastanitvi v sobe vas bo gospodar Alojz popeljal na krajši sprehod po travnikih in pašnikih, ki obkrožajo kmetijo. Obiskali boste njihove jelene in jih lahko celo krmili s koruzo, ki jo imajo najraje. Od tod boste sprehod nadaljevali do zanimive kraške jame, ki se imenuje Župnekovo žrelo. V njej izvira bistri potok Rečica, po katerem se kraj imenuje Rečica ob Savinji.

Po krajšem ogledu vas bodo povabili k večerji, ki jo bo iz živil, pretežno pridelanih na kmetiji, pripravil kuharski mojster Dejan. Po večerji bo vam gospodar Alojz predstavil kmetijo in tridnevni program.

2. dan

Namesto budilke vas bosta prebudila petje ptic in sosedovega petelina ter zvonjenje v cerkvenem zvoniku. Če vas bo zamikalo, se boste lahko pred zajtrkom sprehodili po okolici kmetije in uživali v jutranjem miru. Za zajtrk vam bodo ponudili dišečo belo kavo, domače mleko ali čaj iz zelišč, nabranih v okolici. Na kruh si boste lahko namazali doma pripravljene marmelade, med, maslo, mohot, zeliščni skutni namaz, jelenovo pašteto. Lahko se boste odločili tudi za okusne ajdove žgance, masovnik, tradicionalno jed teh krajev, ali poskusili suhomesne dobrote gospodarja Alojza – za Zgornjo Savinjsko dolino značilen domač želodec, salame, klobase, zašink in bunke.

Po zajtrku boste v spremstvu Dejana šli v gozd nabirati čemaž, ki bo potreben pri pripravi jedi. Dejan vas bo seznanil z njegovimi zdravilnimi učinki in vas poučil, na kaj morate biti pozorni pri nabiranju.

Po vrnitvi boste skupaj z mojstrom začeli pripravljati jedi iz čemaža, predjedi, namaze, okusne juhe, glavne jedi in zanimive priloge. Ko bodo pripravljene, bo sledila pokušnja dobrot, ki bo že sama zase kosilo.

Popoldne se boste lahko sprehodili do pol ure hoda oddaljene gozdne jase, ki se imenuje Blate, kjer so urejene mlake – žabjeki. Čudovita okolica daje priložnost za sprostitev, hkrati pa tudi za spoznavanje narave in gozda. V urejenih mlakah boste lahko opazovali žabe, ki so v Sloveniji zaščitene živali.

Ob vrnitvi na domačijo boste sedli k večerji in se prepustili razvajanju Dejana, ki je daleč naokoli poznan, da njegova kuhinja sledi tako tradiciji kot tudi letnim časom na vrtu, na travniku in v gozdu.

Po večerji boste ob toplem vremenu skupaj sedli na teraso, v hladnih dneh pa o vtisih dneva pokramljali v družabnem prostoru za goste.

3. dan

Pri zajtrku boste poleg domačih dobrot, ki jih pri Dobrovčevih nikoli ne zmanjka, pokušali namaze in pesto iz čemaža, narejene prejšnji dan. Dopoldne se boste lahko podali v Mozirski gaj, kjer si boste sredi urejenih gredic in cvetja napolnili  baterije s pozitivno energijo, ki bo vam še kako prav prišla ob odhodu domov. V posebni kmečki sobi v Mozirskem gaju je na ogled stalna razstava na temo zgornjesavinjskega želodca, ki ima zaščiteno geografsko označbo Evropske unije.

Okrog 13. ure vas bo na kmetiji že čakalo kosilo, ki bo vključevalo značilno lokalno jed. Po njem si boste okusne namaze in pesto iz čemaža, ki ste jih pripravili na delavnici, shranili v manjše kozarčke in jih skupaj z recepti za vse jedi, ki ste jih skupaj z Dejanom pripravljali na delavnici, vzeli domov.

Program vsebuje:

- 2 polna penziona

- predstavitev kmetije z vodenimi aktivnostmi in delavnico priprave jedi

Cena:

- 119 evrov na osebo

- otroci do 5. leta bivajo brezplačno, otroci od 5. do 8 leta za polovično ceno, od 9. do 14. leta pa imajo 30 odstotkov popusta

- turistična taksa: 1evro na osebo na dan

Minimalno število gostov za izvedbo programa v opisanem obsegu je 10 odraslih oseb.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

 

Informacije in rezervacije:

Alojz Potočnik

Poljane 13

3332 Rečica ob Savinji

Tel.: + 386 (0)3 583 52 59, +386 (0)41 269 103

info@turisticna-kmetija-dobrovc.com

www.turisticna-kmetija-dobrovc.com

 

© 2018 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje